Sure! Here’s a rewritten version of the content:
—
Ο φορολογικός έλεγχος εντείνεται για influencers και Ελληνίδες χρήστες της συνδρομητικής πλατφόρμας OnlyFans. Η ΑΑΔΕ επιταχύνει τις ελέγχους χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγορίθμους και τεχνητή νοημοσύνη, με σκοπό να καταστείλει τυχόν απόκρυψη εσόδων από διαφημίσεις και πωλήσεις προϊόντων μέσω των social media.
Από τη ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Οι έλεγχοι εστιάζουν σε όσους δραστηριοποιούνται έντονα στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως στο Instagram και TikTok, και λιγότερο στο Facebook. Αυτοί θα υποβληθούν σε εξετάσεις από την ειδική υπηρεσία της ΑΑΔΕ για να εξακριβωθεί αν έχουν δηλώσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή αν εμπορεύονται προϊόντα χωρίς να αναφέρουν τα έσοδα τους στην εφορία, αποφεύγοντας αντίστοιχα τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος.
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται αναρτήσεις influencer που προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες, προκειμένου να ελεγχθεί αν οι αμοιβές που λαμβάνουν είναι γνωστές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι οι έλεγχοι γίνονται με βάση προτεραιοποιημένες λίστες που προκύπτουν από αναλύσεις δεδομένων του ειδικού αλγορίθμου της ΑΑΔΕ, ο οποίος εντοπίζει αποκλίσεις στα δηλωμένα ποσά.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στις διαφημίσεις από επαγγελματίες influencers, οι οποίοι είναι συνήθως επώνυμα πρόσωπα με σημαντική επιρροή στο κοινό. Οι αμοιβές τους για κάθε ανάρτηση ποικίλουν ανάλογα με τον αριθμό των followers, τα likes και τις προβολές.
Οι influencers με μεγάλο αριθμό ακολούθων μπορούν να λαμβάνουν έως και 10.000 ευρώ ανά ανάρτηση. Κάποιοι από αυτούς δηλώνουν κανονικά τα έσοδά τους στην εφορία, ενώ άλλοι «ξεχνάνε» να δηλώσουν, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο υψηλών φόρων και προστίμων.
Ανάλυση Εσόδων
Οι ελεγκτικές Αρχές επιδιώκουν να διαπιστώσουν εάν από αυτό το μάρκετινγκ προκύπτουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές ή παροχές που δεν φορολογούνται. Η ΑΑΔΕ θα ελέγξει φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσει ποιοι δηλώνουν έσοδα από διαφημίσεις και από ποιες πηγές, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις.
Η δραστηριότητα στα social media έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας, με πολλούς να προβάλλουν προϊόντα και υπηρεσίες. Οι φοροελεγκτές ελέγχουν τις τραπεζικές κινήσεις και τις πληρωμές των influencers και αν αυτά συμβαδίζουν με τις δηλώσεις τους.
Η φορολογική διοίκηση επισημαίνει ότι η δραστηριότητα είναι νόμιμη μόνον εφόσον τα έσοδα δηλώνονται και φορολογούνται ισότιμα με άλλους επαγγελματίες.
Ειδικό Λογισμικό
Η ΑΑΔΕ έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο λογισμικό που ελέγχει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για ενδείξεις φοροδιαφυγής. Ειδικές ομάδες εξετάζουν τις τραπεζικές κινήσεις τους, τις πληρωμές μέσω καρτών, καθώς και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η ΑΑΔΕ υπολογίζει τα κέρδη των influencers βάσει του αριθμού των followers και των views των αναρτήσεών τους.
Οι Κατηγορίες που Εξετάζονται:
- Nanoinfluencers: 1.000 έως 10.000 ακολούθους, κέρδη 20 έως 100 ευρώ ανά ανάρτηση.
- Microinfluencers: 10.000 έως 50.000 ακολούθους, κέρδη 30 έως 200 ευρώ ανά ανάρτηση.
- Mid-Tier Influencers: 50.000 έως 500.000 ακολουθίες, κέρδη 80 έως 650 ευρώ ανά ανάρτηση.
- Macroinfluencers: 500.000 έως 1 εκατομμύριο ακολούθους, κέρδη 150 έως 1.500 ευρώ ανά ανάρτηση.
- Megainfluencers: Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ακολούθους, κέρδη άνω των 1.500 ευρώ ανά ανάρτηση.
Αυτή τη στιγμή, στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται 20 γνωστοί influencers της χώρας, με ορισμένους να χρεώνουν έως 10.000 ευρώ για μία μόνο ανάρτηση.
Έσοδα από “ροζ” βίντεο
Επιπλέον, οι αρχές θα εξετάσουν χρήστες του OnlyFans για να ελέγξουν αν τηρούν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Οι χρήστες συχνά χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τη χώρα προέλευσης, καθιστώντας τη διαδικασία δυσκολότερη.
Η OnlyFans, γνωστή για το περιεχόμενο ενηλίκων, επιτρέπει στους δημιουργούς να προσφέρουν αποκλειστικό υλικό στους συνδρομητές τους. Τα έσοδα αναγνωρίζονται ως προσωπικό εισόδημα και υπόκεινται σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές. Πολλοί προτιμούν να ιδρύσουν εταιρείες σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες για φοροδιαφυγή.
Διαβάστε το άρθρο στην Realnews.
—
Let me know if you need any further adjustments!