Σε μια υγιή σχέση, οι σύντροφοι αισθάνονται ικανοποιημένοι και πεπεισμένοι ότι βρίσκονται με έναν ταίρι που τους αξίζει. Η αντίληψη της προσωπικής αξίας είναι καθοριστική για τη σταθερότητα και την υγεία των σχέσεων.
Άτομα που παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις συχνά το κάνουν γιατί βαθιά μέσα τους πιστεύουν ότι δεν αξίζουν την ευτυχία.
Το να μένεις σε μια κακή σχέση ισοδυναμεί με την επιλογή ενός επιβλαβούς περιβάλλοντος, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν καλύτερες επιλογές διαθέσιμες.
Οι άνθρωποι που επιλέγουν βλαβερές σχέσεις λόγω ανασφάλειας, συχνά εκφράζουν αυτήν την αίσθηση μέσα από συγκεκριμένες, διακριτικές συμπεριφορές.
7 συμπεριφορές ατόμων που παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις λόγω πεποίθησης ότι δεν τους αξίζει η ευτυχία:
- Εξαφανίζουν τις ανάγκες τους
- Βάζουν την ευτυχία του συντρόφου πάνω από τη δική τους
- Αντικρίζουν τη δυσφορία με υπομονή
- Αγνοούν τα προβλήματα της σχέσης
- Αδυνατούν να αποδεχτούν κομπλιμέντα
- Ζητούν συνεχώς συγγνώμες
- Φοβούνται τη μοναξιά
Εξαφανίζουν τις ανάγκες τους
Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αντίληψη για το τι σημαίνει να βρίσκεται σε μια υγιή σχέση. Άτομα που πιστεύουν ότι δεν αξίζουν μια καλή σχέση θεωρούν τις ανάγκες τους ασθενέστερες ή ασήμαντες.
Αυτό αντανακλά την προσωπική τους εικόνα και την αυτοεκτίμηση τους. Άτομα που πιστεύουν ότι δεν αξίζουν μια ευτυχισμένη σχέση είναι συνήθως με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Αυτή η συμπεριφορά συχνά αγνοείται, αλλά φανερώνει ότι άτομα συμβιβάζονται με λιγότερα από όσα αξίζουν επειδή νιώθουν ανεπαρκή.
Η κατανόηση αυτής της στάσης είναι κρίσιμη για να προσφέρουμε υποστήριξη και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν την αξία τους και να επιδιώκουν υγιείς σχέσεις.
Βάζουν την ευτυχία του συντρόφου πάνω από τη δική τους
Τα προσωπικά όρια σε μια σχέση γίνονται θολά όταν κάποιος είναι υπερβολικά προσκολλημένος στην ευτυχία του συντρόφου του. Κάποιοι φτάνουν σε σημείο να χάνουν την αίσθηση της δικής τους ικανοποίησης.
Άτομα που παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις δίνουν προτεραιότητα στην ευτυχία του συντρόφου τους, παραμελώντας τις δικές τους ανάγκες.
Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν πως, εάν ικανοποιούν τις ανάγκες του συντρόφου τους, θα νιώσουν και οι ίδιοι καλύτερα.
Αντικρίζουν τη δυσφορία με υπομονή
Όσοι είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορούν να έχουν καλύτερη σχέση είναι πιθανότερο να αντέχουν τη δυσφορία και την απογοήτευση που προκύπτουν από μια κακή σχέση.
Έχουν συνηθίσει τις προκλήσεις μιας μη υγιούς σχέσης και πιστεύουν ότι δεν μπορούν να απολαύσουν μια πιο ευτυχισμένη συντροφικότητα. Αυτές οι συμπεριφορές τους κρατούν εγκλωβισμένους σε μια δυστυχισμένη κατάσταση.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στις σχέσεις είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας των δεσμών. Οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν να αποφεύγουν την επίλυση των προβλημάτων, ζώντας σε μια ψευδαίσθηση που τους εμποδίζει να προχωρήσουν.
Αδυνατούν να αποδεχτούν κομπλιμέντα
Άτομα που βρίσκονται σε άτυχες σχέσεις δυσκολεύονται να πιστέψουν και να αποδεχτούν κομπλιμέντα, αμφισβητώντας την ειλικρίνειά τους.
Αυτή η άρνηση φανερώνει την πεποίθηση ότι δεν αξίζουν ούτε έπαινο ούτε θαυμασμό, δημιουργώντας απέναντι τους παρανοήσεις που εντείνουν τις ανασφάλειες τους.
Η αναγνώριση αυτού του μηχανισμού μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της αυτοεκτίμησης και σε πιο υγιείς σχέσεις.
Ζητούν συνεχώς συγγνώμες
Η άρνηση συγνώμης, όταν είναι αναγκαία, μπορεί να είναι αναστρέψιμη σε κάθε υγιή σχέση.
Άνθρωποι που ζητούν υπερβολικά συγχώρεση ενδέχεται να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθοντας ότι η σχέση τους είναι εύθραυστη και καταρρέει ανά πάσα στιγμή.
Μερικές φορές ζητούν συγγνώμη και για πράγματα που ούτε καν ευθύνονται οι ίδιοι. Η αυτοκατηγορία αποτυπώνει την πεποίθηση ότι δεν αξίζουν μια ευτυχισμένη σχέση.
Φοβούνται τη μοναξιά
Άτομα που εγκλωβίζονται σε μη υγιείς σχέσεις συχνά εξετάζουν την πραγματικότητα του φόβου της μοναξιάς, πιστεύοντας ότι είτε θα είναι σε μια κακή σχέση είτε μόνοι.
Αυτός ο φόβος προέρχεται από έλλειψη αυτοεκτίμησης και η έξοδος από αυτόν είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση υγιών και πλήρων σχέσεων.
Τελικές σκέψεις: Η σημασία της αυτοεκτίμησης
Ο κοινός παράγοντας στις παραπάνω συμπεριφορές είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει άμεσα την ευτυχία και την ποιότητα μιας σχέσης.
Άτομα που παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις γιατί πιστεύουν ότι δεν αξίζουν περισσότερα, έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού τους.
Η καλλιέργεια υγιών σχέσεων απαιτεί πρώτα να αναγνωρίσει κανείς την προσωπική του αξία. Αυτό αποτελεί τον καταλύτη για την αλλαγή στην προσωπική ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων.