Έχετε ποτέ βιώσει έντονα συναισθήματα χωρίς προφανή αιτία; Μήπως αισθάνεστε συχνά αγωνία όταν τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά; Οι υπερβολικές αντιδράσεις, όσο παράλογες κι αν φαίνονται, μπορεί να σχετίζονται με τις εμπειρίες της παιδικής σας ηλικίας.
Το σώμα μας αναπτύσσει τους δικούς του μηχανισμούς για να αντιδράσει σε τραυματικές εμπειρίες που το συνειδητό μυαλό αδυνατεί να επεξεργαστεί.
Αν λοιπόν αναρωτιέστε γιατί αντί να παραμένετε ήρεμοι σε μικρές δυσκολίες, αντιδράτε έντονα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι οι επτά συμπεριφορές στην ενήλικη ζωή που στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν τραύματα από την παιδική σας ηλικία.
Οι 7 υποσυνείδητες συμπεριφορές που αποκαλύπτουν παιδικά τραύματα
- Υπερβολική αντίδραση σε μικρές δυσκολίες
- Δυσκολία εμπιστοσύνης
- Προβλήματα αυτοεκτίμησης
- Φόβος συγκρούσεων
- Έντονη ανάγκη να ευχαριστούν τους άλλους
- Αποσύνδεση ή “μούδιασμα”
- Χρόνιο αίσθημα ενοχής ή ντροπής
Υπερβολική αντίδραση σε μικρές δυσκολίες
Έχετε βιώσει ποτέ την έντονη συναισθηματική αντίδραση σε μια φαινομενικά ασήμαντη κατάσταση; Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να ενεργοποιούν μια αντίδραση που έχει τις ρίζες της σε παλιές τραυματικές εμπειρίες.
Η εμπειρία του τραύματος στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο σε συνεχή επιφυλακή.
Αυτή η διαρκής εγρήγορση κάνει τους ανθρώπους να περιμένουν κινδύνους, ακόμα κι όταν αντιμετωπίζουν απλές δυσκολίες.
Η αναγνώριση αυτού του μοτίβου είναι το πρώτο βήμα προς την αυτογνωσία. Οι συμπεριφορές που έχετε αναπτύξει έχουν λόγο ύπαρξης. Μέσα από την κατανόηση, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τις αντιδράσεις σας.
Δυσκολία εμπιστοσύνης
Πώς σας επηρεάζει η ματαίωση σχεδίων από φίλους; Μήπως την αντιμετωπίζετε με αμφιβολία για τις προθέσεις τους ή ακόμα και τη σχέση σας;
Η δυσκολία εμπιστοσύνης είναι συχνά αποτέλεσμα παιδικών τραυμάτων. Όταν απογοητεύεστε από σημαντικούς ενήλικες στην παιδική σας ηλικία, αναπτύσσετε μηχανισμούς άμυνας.
Πρόκειται για μια αόρατη ασπίδα που σας προστατεύει από τον ψυχικό πόνο, κάνοντάς σας πιο επιφυλακτικούς για τις προθέσεις των άλλων.
Η αναγνώριση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να σας απεγκλωβίσει από τον κύκλο της δυσπιστίας.
Προβλήματα αυτοεκτίμησης
Άτομα που έχουν βιώσει απογοητεύσεις στην παιδική τους ηλικία συχνά παλεύουν με την αυτοεκτίμησή τους και έχουν απαιτήσεις από τον εαυτό τους.
Το χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης είναι ένα σαφές σημάδι ότι προηγούμενες εμπειρίες σάς επηρεάζουν ακόμα.
Αν μεγαλώσατε με επικρίσεις ή αισθανθήκατε αδιάφοροι, είναι φυσικό να παλεύετε με την αυτοεκτίμησή σας.
Θυμηθείτε ότι αξίζετε. Η κατανόηση αυτού του φαινομένου είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη υγιούς αυτοεκτίμησης. Αντικαθιστώντας τις αρνητικές σκέψεις με θετικές επιβεβαιώσεις, μπορείτε να ανακτήσετε την αυτοεκτίμησή σας.
Προστατέψτε το δικαίωμά σας να είστε ευτυχισμένοι. Η αξία σας δεν καθορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες.
Φόβος συγκρούσεων
Πόσες φορές έχετε διστάσει να εκφράσετε τις απόψεις σας για να αποφύγετε τις συγκρούσεις; Οι περισσότεροι προτιμούν να σιωπήσουν και να καταπιέσουν τα συναισθήματά τους.
Ο φόβος των συγκρούσεων μπορεί να προέρχεται από προηγούμενες εμπειρίες όπου οι συγκρούσεις ήταν συνδεδεμένες με την παραβίαση ή την κακοποίηση.
Αν κατανοήσετε αυτή τη συμπεριφορά, μπορείτε να κάνετε μικρά αλλά σημαντικά βήματα για να κατακτήσετε την αυτοπεποίθηση και να εκφραστείτε χωρίς φόβο.
Η υπεράσπιση του εαυτού σας είναι σημαντική και μερικές φορές η αυθεντικότητα μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις.
Έντονη ανάγκη να ευχαριστούν τους άλλους
Σύμφωνα με έρευνες, άτομα που έχουν βιώσει παιδικά τραύματα τείνουν να γίνονται “καλά παιδιά” στην ενηλικίωσή τους, θυσιάζοντας τις ανάγκες τους για να ευχαριστούν τους άλλους.
Η επιθυμία να ικανοποιήσετε τους πάντες συχνά έχει τις ρίζες της σε παλιές συμπεριφορές που αποστομώνουν την αυτονομία σας.
Κατανοώντας ότι δεν είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία των άλλων, μπορείτε να θέσετε υγιή όρια και να δώσετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες.
Αναγνωρίστε ότι μπορείτε να λέτε “όχι” και να φροντίζετε τον εαυτό σας.
Αποσύνδεση ή “μούδιασμα”
Υπάρχουν στιγμές που η ζωή σας φαίνεται να εκτυλίσσεται σαν ταινία και νιώθετε ότι είστε απλώς παρατηρητής. Αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι από τις εμπειρίες σας.
Η αποσύνδεση είναι ένα μηχανισμό προστασίας, μια αντίδραση στο παιδικό trauma που σας επιτρέπει να αποφύγετε τον πόνο.
Η αναγνώριση αυτού του συναισθήματος μπορεί να σας οδηγήσει σε βαθύτερες συνδέσεις και στη θεραπεία. Μην βιάζεστε και αναζητήστε βοήθεια αν χρειαστεί.
Χρόνιο αίσθημα ενοχής ή ντροπής
Τα συναισθήματα ενοχής και ντροπής συχνά προέρχονται από παιδικά τραύματα, όπου η παραμέληση ή η κακοποίηση μπορεί να έχει κοστίσει βαρύ τίμημα στην ψυχολογία σας.
Θυμηθείτε ότι οι δύσκολες αυτές εμπειρίες δεν σας καθορίζουν.
Tip: Αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας όπως είναι
Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας και δείτε τα ως απαντήσεις σε παιδικά τραύματα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να απελευθερωθείτε από τις ενοχές και τη ντροπή, επιτρέποντάς σας να αποδεχθείτε τον εαυτό σας.
Αξίζετε την αγάπη και την κατανόηση – τόσο από τους άλλους όσο και κυρίως από τον εαυτό σας. Να το θυμάστε αυτό.
Αν αναγνωρίσατε σε αυτές τις συμπεριφορές στοιχεία του εαυτού σας, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι και δεν φταίτε εσείς για αυτό. Εκεί αρχίζει το ταξίδι της αποδοχής.
Αυτό το ταξίδι δεν είναι αγώνας. Μην σπεύδετε. Παρατηρείτε τις συμπεριφορές σας χωρίς να τις κρίνετε.
Προσέξτε πότε αυτές οι συμπεριφορές εκδηλώνονται και ερευνήστε τις αιτίες τους.
Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, κάθε στιγμή αυτογνωσίας σας φέρνει πιο κοντά στη θεραπεία. Κάθε στιγμή ενσυναίσθησης είναι αναγνώριση της δύναμής σας.
Είστε πολύ περισσότερα από τα τραύματα που έχετε βιώσει. Έχετε τη δυνατότητα να θεραπευτείτε και να προχωρήσετε. Αξίζετε αγάπη και κατανόηση.