Θέλετε να διατηρήσετε την υγεία του εγκεφάλου σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού; Σύμφωνα με ειδικούς, ορισμένες τροφές μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, να μειώσουν τη φλεγμονή και να υποστηρίξουν τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού σας συστήματος.
Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού;
Παρά την «κακή τους φήμη», αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Η προσπάθεια να ακολουθήσετε τις πολλές συμβουλές για τη διατροφή που προάγει την υγεία του εγκεφάλου και των αυγών μπορεί να είναι απογοητευτική.
Αυτή η συνεχής αλλαγή πληροφοριών είναι κουραστική και σας κάνει να αμφιβάλλετε για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το πιάτο σας.
Διατροφολόγοι αποκαλύπτουν τις έξι πιο παρεξηγημένες τροφές που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εγκεφαλικού:
- Ξηροί καρποί
- Μπανάνες
- Καφές
- Βρώμη
- Όσπρια
- Tofu
1. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί συχνά απορρίπτονται λόγω της υψηλής τους θερμιδικής αξίας, αλλά οι θερμίδες αυτές προέρχονται από υγιή λιπαρά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
«Τα ακόρεστα λιπαρά τους είναι εξαιρετικά για την καρδιά», λέει η Meghan Pendleton, M.S., RDN.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 19%. Είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή.
«Η φλεγμονή είναι κομβική στη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό», προσθέτει.
2. Μπανάνες
Παρ’ ότι οι μπανάνες θεωρούνται συχνά “επικίνδυνες” για την απώλεια βάρους, προσφέρουν πολλά οφέλη πέρα από τους υδατάνθρακες.
«Είναι εξαιρετική πηγή καλίου, που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», αναφέρει η Veronica Rouse, RD.
Η επαρκής πρόσληψη καλίου είναι κρίσιμη για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού. Η προσθήκη μπανάνας στο πρωινό σας είναι εύκολη και γευστική!
3. Καφές
Ο καφές είναι μια δημοφιλής πηγή ενέργειας, αλλά η σχέση του με τον κίνδυνο εγκεφαλικού είναι συχνά αντικείμενο αντιπαράθεσης.
«Καλή είδηση: Δεν χρειάζεται να παραιτηθείτε από τον καφέ σας. Παρά την προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, δεν συνδέεται με διαρκή υπέρταση», εξηγεί η Rouse.
Η μέτρια κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια την ημέρα) έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Θυμηθείτε όμως ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής.
4. Βρώμη
Παρά τις κακές φήμες της, η βρώμη είναι ωφέλιμη για την καρδιά λόγω της β-γλυκάνης που περιέχει.
«Η σωστή προετοιμασία της βρώμης μπορεί να φέρει όλα τα πλεονεκτήματα, χωρίς να ανησυχείτε για την αύξηση του σακχάρου», προσθέτει η Pendleton.
Η βρώμη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και η επιλογή κομμένης νιφάδας αντί για στιγμιαίας είναι σοφή.
5. Όσπρια
«Τα όσπρια είναι οικονομική επιλογή που προάγει την καρδιαγγειακή υγεία», αναφέρει η Pendleton.
Η σωστή προετοιμασία εξουδετερώνει τις λεκτίνες και καθιστά τα όσπρια ασφαλή και θρεπτικά.
Επιπλέον, είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και συνεπώς στη θνησιμότητα από εγκεφαλικό.
6. Tofu
Το tofu συχνά θεωρείται “ψεύτικη” τροφή, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι είναι επιβλαβές. Αντιθέτως, μπορεί να είναι ευεργετικό.
«Πλούσιο σε ισοφλαβόνες, υποστηρίζει την υγιή αρτηριακή πίεση και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού», αναφέρει η Rouse.
Πηγή: oloygeia.gr
Σύμπτωμα υψηλής χοληστερίνης που φαίνεται συχνά σε ένα μόνο μάτι