Η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η περαιτέρω μείωση των φόρων για τους υπεύθυνους φορολογούμενους, με έμφαση στη μεσαία τάξη, καθώς και η ταχύτερη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, είναι οι κύριες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών με την ανάληψη των καθηκόντων από τον Κυριάκο Πιερρακάκη δεν επηρεάζει τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η οποία θα συνεχίσει να βασίζεται στη robust δυναμική της ελληνικής οικονομίας, στην υπερδόση των εσόδων του προϋπολογισμού και στη σημαντική ευκαιρία που προσφέρουν τα 36 δισ. ευρώ του εθνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0.
Σημαντικό εξάμηνο για το υπουργείο Οικονομικών
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται μπροστά σε ένα καθοριστικό εξάμηνο, κατά το οποίο θα πρέπει να επιτευχθούν αρκετές σημαντικές προθεσμίες και στόχοι ώστε να διασφαλιστεί η εκταμίευση περισσότερων από 9 δισ. ευρώ, που αφορούν την 6η και 7η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος πλήρους απορρόφησης των πόρων του Ελλάδα 2.0 έως τα μέσα του 2026.
Μέχρι τότε, η χώρα θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την απορρόφηση των 18 δισ. ευρώ που απομένουν, καθώς ήδη έχουν εγκριθέντα 18 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Κλειδί για αυτό είναι η ολοκλήρωση 240 οροσήμων που απομένουν έως τον Ιούνιο του 2026.
Η υπερβολική επίδοση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο προμηνύει επίσης υπέρβαση των φετινών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως συνέβη και πέρυσι, προσφέροντας δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον μειώσεις φόρων που αναγγέλλει η κυβέρνηση. Σε αυτή την ευνοϊκή εξέλιξη προστίθεται επίσης η πρόταση της Κομισιόν για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τα ελλείμματα των κρατών-μελών.
Η τελική πρόταση της Κομισιόν θα δημοσιοποιηθεί στις 19 Μαρτίου, όταν θα διευκρινιστεί το ακριβές ποσοστό των αμυντικών δαπανών που θα εξαιρεθούν από το έλλειμμα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, που επενδύει σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της σε προγράμματα εξοπλισμού, θα επωφεληθεί σημαντικά από αυτήν την εξαίρεση, κερδίζοντας δημοσιονομικό χώρο για το τρέχον και επόμενα χρόνια, ο οποίος θα επενδυθεί στο καλό των συνεπών φορολογούμενων και άλλων ευρύτερων κοινωνικών ομάδων.
Αναμένονται φοροελαφρύνσεις
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη την ατζέντα των νέων φοροελαφρύνσεων, οι οποίες αναμένονται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Οι τελικές αποφάσεις θα καθοριστούν στους επόμενους μήνες, αφού θα έχει γίνει η «κλείδωμα» των δημοσιονομικών περιθωρίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κομισιόν για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και τις τελικές εκτιμήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024.
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για φορολογικές αλλαγές περιλαμβάνονται:
- Η εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας με συντελεστές που θα οδηγούν σε ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 40-50.000 ευρώ, δηλαδή για τα ποσοστά που χαρακτηρίζουν τη μεσαία τάξη.
- Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
- Η περαιτέρω μείωση των εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, πέρα από την ήδη προγραμματισμένη μείωση κατά 0,5% για το 2027.
Επίσης, εξετάζονται επιπλέον παρεμβάσεις για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς και για τη μείωση της φορολογίας των ενοικίων.