Αν αγαπάτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά αντιμετωπίζετε δυσανεξία στη λακτόζη, ίσως η απόλαυση ενός παγωτού ή γλυκού να σας προκαλεί δυσφορία. Μην απελπίζεστε! Ένας γιατρός αποκαλύπτει δύο καινοτόμες μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να “εκπαιδεύσετε” το σώμα σας για καλύτερη ανεκτικότητα στη λακτόζη.
Δύο τρόποι για να γίνετε «λιγότερο δυσανεκτικοί στη λακτόζη», σύμφωνα με γιατρό
Ο Dr. Karan Rajan, χειρουργός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), προτείνει μεθόδους για να διαχειριστείτε τη δυσανεξία σας. Σε ανάρτησή του στο Instagram, αναφέρει ότι δύο αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι:
- Σταδιακή έκθεση στη λακτόζη
- Κατανάλωση ζυμωμένων τροφών
Σταδιακή έκθεση στη λακτόζη
Σύμφωνα με τον Dr. Rajan, η σταδιακή έκθεση στη λακτόζη βοηθά τα εντερικά μικρόβια να παράγουν περισσότερα ένζυμα βήτα-γαλακτοσιδάσης, που είναι αναγκαία για την πέψη της λακτόζης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «λιγότερα αέρια, φούσκωμα και γαστρεντερικά προβλήματα».
«Ακόμα και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν συχνά να ανεχθούν μέχρι 12 γραμμάρια λακτόζης την ημέρα, δηλαδή περίπου ένα ποτήρι γάλα. Προτείνω να ξεκινήσετε με 3 γραμμάρια λακτόζης, που ισοδυναμούν με ένα τέταρτο ποτηριού γάλακτος, και σταδιακά να αυξήσετε σε 12-15 γραμμάρια ημερησίως σε 2-3 δόσεις», λέει ο Dr. Rajan.
Επιπλέον, αναφέρει μια μελέτη του Ιανουαρίου 2025, που δείχνει ότι η λακτόζη μπορεί να λειτουργήσει ως πρεβιοτικό, ενισχύοντας τα θετικά βακτήρια του εντέρου.
Κατανάλωση ζυμωμένων τροφών
Η δεύτερη μέθοδος για τη διαχείριση των συμπτωμάτων είναι η τακτική κατανάλωση κεφίρ. «Ως ζυμωμένο προϊόν, το κεφίρ περιέχει βακτήρια και ζύμες με το δικό τους ένζυμο λακτάση», σημειώνει ο γιατρός. Αυτά τα μικρόβια αναλαμβάνουν την πέψη της λακτόζης, διευκολύνοντας το πεπτικό σας σύστημα.
Όσο περισσότερο κεφίρ και άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αποικίσουν το έντερό σας αυτά τα ευεργετικά μικρόβια. Επιπλέον, τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν φυσικά πολύ χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης σε σύγκριση με τα τυπικά γαλακτοκομικά, κάνοντάς τα πιο εύπεπτα για όσους έχουν ευαισθησία.