Οι παθολογικοί ψεύτες δεν λένε ψέματα μόνο όταν τους εξυπηρετεί. Συχνά επιδιώκουν τη χειραγώγηση ή την εντύπωση, ενώ, κάποιες φορές, το ψέμα μπορεί να είναι απλώς συνήθεια που κάνουν χωρίς να το συνειδητοποιούν.
Οι ειδικοί ψυχικής υγείας μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν έναν παθολογικό ψεύτη. Ενδέχεται να είναι γοητευτικοί και να έχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες, αλλά αν προσέξετε, θα διαπιστώσετε ότι τα λεγόμενά τους δεν ευθυγραμμίζονται με την πραγματικότητα.
Αν και μπορεί να μην λένε μεγάλα ψέματα, η συνεχής χρήση μικρότερων ψεμάτων διαβρώνει την εμπιστοσύνη. Αν αναρωτιέστε αν κάποιος που γνωρίζετε είναι παθολογικός ψεύτης, υπάρχουν ορισμένες εκφράσεις που μπορείτε να παρατηρήσετε.
10 εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιούν οι παθολογικοί ψεύτες στις καθημερινές συνομιλίες
- “Ορκίζομαι στη ζωή μου”
- “Για να είμαι ειλικρινής”
- “Ακριβώς αυτό είπα”
- “Γιατί να πω ψέματα;”
- “Μάλλον παρεξήγησες”
- “Πλάκα έκανα”
- “Όλοι το ξέρουν αυτό”
- “Δεν με ρώτησες ποτέ”
- “Αυτό το ξέρουμε”
- “Εσύ θυμώνεις”
“Ορκίζομαι στη ζωή μου”
Οι παθολογικοί ψεύτες χρησιμοποιούν δραματικές δηλώσεις για να φαίνονται πιο πειστικοί. Πιστεύουν ότι όσο πιο ισχυρή είναι η διαβεβαίωσή τους, τόσο πιο αξιόπιστοι θα φαίνονται. Αλλά οι άνθρωποι που λένε την αλήθεια δεν αισθάνονται ανάγκη να ορκιστούν, απλώς αναφέρουν τα γεγονότα.
“Για να είμαι ειλικρινής”
Αυτή η φράση δεν υποδηλώνει πάντα ψέμα. Ωστόσο, οι παθολογικοί ψεύτες την χρησιμοποιούν υπερβολικά, προσπαθώντας να πείσουν όσο εσάς, τόσο και τον εαυτό τους.
“Ακριβώς αυτό είπα”
Οι ψεύτες δυσκολεύονται να δεχτούν την αντίθεση. Όταν η αλήθεια τους αμφισβητείται, συχνά χρησιμοποιούν φράσεις όπως “Αυτό ακριβώς είπα”, προκειμένου να αποφευχθεί η ευθύνη.
“Γιατί να πω ψέματα;”
Αυτή φαίνεται λογική, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια στρατηγική για να αποσπάσει την προσοχή από το κύριο θέμα, εστιάζοντας σε εσάς και την καχυποψία σας.
“Μάλλον παρεξήγησες”
Αντί να αποδεχτούν το λάθος τους, οι ψευταράδες συχνά ρίχνουν την ευθύνη στον ακροατή, αποφεύγοντας να αναλάβουν την ευθύνη.
“Πλάκα έκανα”
Αυτή είναι μια πονηρή τακτική. Όταν τα ψέματα αρχίζουν να καταρρέουν, οι ψεύτες ισχυρίζονται ότι αστειεύονταν, αναζητώντας τρόπο διαφυγής.
“Όλοι το ξέρουν αυτό”
Αυτή η προσέγγιση έχει στόχο να παρακάμψει την κριτική σκέψη. Προσπαθώντας να παρουσιαστεί κάτι ως κοινός τόπος, αποφεύγουν τη συζήτηση και την απόδειξη.
“Δεν με ρώτησες ποτέ”
Είναι μια άλλη τακτική για να προσπεράσουν την ευθύνη. Αφήνοντας σημαντικές πληροφορίες έξω, υπονοούν ότι φταίτε εσείς που δεν ρωτήσατε.
“Αυτό το ξέρουμε”
Όταν κάτι από το παρελθόν έρχεται ξανά στην επιφάνεια, οι ψεύτες προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, αποφεύγοντας την ανάληψη ευθύνης.
“Εσύ θυμώνεις”
Αυτή είναι μια κλασική τακτική χειραγώγησης. Σκοπός τους είναι να σας κάνουν να νιώσετε ότι η αντίδρασή σας είναι υπερβολική, ακόμα κι αν είναι δικαιολογημένη.
Συμβουλές
Η αλήθεια έχει φυσικό ρυθμό: είναι σταθερή, χωρίς δισταγμούς και θεατρικές εξάρσεις. Αν κάποιος στρεβλώνει τα γεγονότα ή μεταθέτει την ευθύνη, ίσως είναι καιρός να μην του δίνετε αμφιβολία.
Αν οι παραπάνω φράσεις σας φαίνονται οικείες, έχετε ήδη ένα βήμα μπροστά. Αναγνωρίζοντας αυτά τα μοτίβα, θα μπορέσετε να προστατεύσετε την ψυχική σας ηρεμία.