Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ αναλαμβάνει τη διοίκηση του Βατικανού, καθώς μια ομάδα εθελοντών εργάζεται ακούραστα για την αναχαίτιση χάκερ και την προστασία της Αγίας Έδρας από κυβερνοεπιθέσεις.
Η ομάδα Vatican CyberVolunteers συγκεντρώνει τις δυνάμεις της από το 2022 για να αμυνθεί έναντι ψηφιακών επιθέσεων που στοχεύουν το Βατικανό. Αριθμεί έως και 90 επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας από διάφορες χώρες, εκ των οποίων οι μισοί είναι καθολικοί, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχουν για να προσφέρουν βοήθεια.
«Λειτουργούμε σαν την Ελβετική Φρουρά που προστατεύει το Βατικανό, αλλά στον ψηφιακό κόσμο», δήλωσε ο ιδρυτής της ομάδας Joseph Shenouda στο Politico.
Η Αγία Έδρα έχει υποστεί διάφορες επιθέσεις, που κυμαίνονται από προσπάθειες phishing για παραβίαση λογαριασμών καρδιναλίων έως κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών που κατευθύνουν τεράστιες ποσότητες traffic στους ιστότοπους, προκαλώντας τους να διακοπεί η λειτουργία τους. Η ομάδα έχει εντοπίσει ακόμα και κακόβουλους πομπούς Wi-Fi που έχουν εγκατασταθεί εντός και γύρω από την πόλη του Βατικανού, με στόχο την παραπλάνηση του προσωπικού για την κλοπή διαπιστευτηρίων ή την παραβίαση των συστημάτων τους.
Οι CyberVolunteers έχουν δημιουργήσει κανάλια κοινοποίησης πληροφοριών σχετικά με απειλές προς το Βατικανό, ανέφερε ο Shenouda. Παρέχουν επίσης δωρεάν cloud storage όταν το Βατικανό το χρειάζεται. Η ομάδα εκτελεί δοκιμές διείσδυσης (penetration tests) για να εντοπίσει αδυναμίες στα συστήματα του Βατικανιού και να προτείνει λύσεις για τη διόρθωσή τους.
Στην τελευταία Παγκόσμια Κατάταξη Κυβερνοασφάλειας του 2024, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, ένα οργανισμός του ΟΗΕ που ασχολείται με την πολιτική τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, κατέταξε το Βατικανό στην κατηγορία 5, ανήκοντας στις χώρες με τις πιο αδύναμες επιδόσεις, μαζί με το Αφγανιστάν, τις Μαλδίβες και την Υεμένη. Στοιχεία σχετικά με τεχνικά μέτρα κυβερνοασφάλειας έλαβαν μηδενική βαθμολογία στους 20 βαθμούς.
«Εντοπίζουμε πολλά σφάλματα και ενημερώνουμε το Βατικανό για αυτά», είπε ο Shenouda.
Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες, οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 150%. Ο Shenouda σημείωσε ότι το επίπεδο απειλής πλησιάζει το ανώτατο όριο του συστήματος συναγερμού, που είναι πορτοκαλί, υποδεικνύοντας υψηλό κίνδυνο κακόβουλης δραστηριότητας κατά βασικών υποδομών.
Τον Ιούλιο του 2020, μια κινεζική κρατική ομάδα χάκερ γνωστή ως RedDelta φέρεται να επιχείρησε να παραβιάσει διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομίου της Καθολικής Επισκοπής Χονγκ Κονγκ και του Βατικανιού, κατά τη διάρκεια ευαίσθητων διαπραγματεύσεων σχετικά με την επιλογή επισκόπων.
Το 2022, ο ιστοχώρος του Βατικανό «έπεσε», μία μέρα μετά την κριτική του Πάπα Φραγκίσκου για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Επιθέσεις και σφάλματα
Το Βατικανό έχει υπάρξει στόχος κατασκοπείας για δεκαετίες – ή ακόμα και αιώνες. Πρόσφατα, έχει προσπαθήσει να βελτιώσει την ασφάλειά του, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής ασφάλειας.
Το 2019, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέθεσε στον Gianluca Gauzzi Broccoletti να αναλάβει τη διεύθυνση των υπηρεσιών ασφάλειας και πολιτικής προστασίας. Ο Gauzzi Broccoletti έγινε γνωστός ως ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στα κλιμάκια του Βατικανού.
Πρόσφατα, το Βατικανό έχει εργαστεί σε μέτρα προστασίας του Κονκλαβίου. Ειδικοί υπήρξαν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της Καπέλα Σιξτίνα για κοριούς και την εγκατάσταση παρεμβολέων συχνοτήτων, προκειμένου να αποτραπεί η κατασκοπεία και οι κυβερνοεπιθέσεις, όπως ανέφερε το Politico. Οι καρδινάλιοι αντάλλαξαν φορητούς υπολογιστές και smartphones με αναλογικά ρολόγια, καθώς απομονώθηκαν από την τεχνολογία και το Wi-Fi.
Το Κονκλάβιο του 2013, το οποίο εξέλεξε τον Πάπα Φραγκίσκο, φέρεται να περιλάμβανε και έναν κλωβό Faraday για προστασία από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σύμφωνα με το Reuters.
Αυτό συνέβαλε στην αποτροπή της κατασκοπείας. Όμως, για άμεσες κυβερνοεπιθέσεις, η Εκκλησία στηρίζεται στους συμβεβλημένους προμηθευτές κυβερνοασφάλειας για την απόκριση, δήλωσε ο Shenouda, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τρίτος φορέας για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας της.
Ο Shenouda, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας με έδρα τις Κάτω Χώρες, δήλωσε ότι ίδρυσε την ομάδα για να εμπνεύσει την Εκκλησία να προσλάβει έναν μόνιμο υπεύθυνο ασφαλείας πληροφοριών, που θα καθιερώσει μια πολιτική κυβερνοασφάλειας του Βατικανού σε θεσμικό επίπεδο. «Σκοπός μας ήταν να τους ευαισθητοποιήσουμε, καθώς αντιμετωπίζουν συνεχώς επιθέσεις», πρόσθεσε ο Shenouda.