Περίπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ετοιμάζοντας ολομέτωπη επίθεση, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ήδη ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σημερινή τελετή απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αναγκάστηκε να επιστρέψει άμεσα από το Βερολίνο στο Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο, λοιπόν, ο Ζελένσκι φαίνεται να έλαβε θετική απάντηση για την παράδοση στην Ουκρανία δεκάδων πυραύλων κρουζ Taurus, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε βάθος στο ρωσικό έδαφος. «Η άρση των περιορισμών στη χρήση των πυραύλων είναι θετική εξέλιξη», αναφέρει η εφημερίδα Kyiv Independent.
Ουκρανικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι υπερηχητικοί γερμανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να στοχεύσουν τη στρατηγικής σημασίας Γέφυρα της Κριμαίας, η οποία αποτελεί σύμβολο κατοχής και σημαντική διαδρομή ανεφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα. «Η γέφυρα αυτή είναι κρίσιμη για τους Ουκρανούς» τονίζουν οι πηγές.
Το καλύτερο δυτικό όπλο
Η Ουκρανία έχει επιτεθεί στη γέφυρα αρκετές φορές, χωρίς πάντως να την καταστρέψει ολοκληρωτικά.
Ειδικοί πιστεύουν ότι οι πύραυλοι Taurus θα μπορούσαν να το πετύχουν. «Ο Taurus είναι το καλύτερο οπλικό σύστημα στα δυτικά αποθέματα για την καταστροφή γεφυρών», ανέφερε ο ειδικός Φάμπιαν Χόφμαν στην Kyiv Independent.
Η MBDA Germany, κατασκευάστρια των πυραύλων Taurus, δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει τη γερμανική κυβέρνηση και την Ουκρανία με εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη μόλις ληφθεί πολιτική απόφαση.
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στη Μόσχα, η οποία αναμένεται να απαντήσει σκληρά, ειδικά αν γίνει ουκρανική επίθεση με τους Taurus στη γέφυρα της Κριμαίας.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε νέα Ρωσο-Ουκρανική συνάντηση τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. «Η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να παρουσιάσει υπόμνημα που εξειδικεύει τη θέση της Μόσχας για μια αξιόπιστη υπέρβαση των αιτίων της κρίσης».
Η Ουκρανία συμφώνησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ωστόσο επιθυμεί να δει πρώτα τους ρωσικούς όρους ειρήνης, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ.
«Γραπτή δέσμευση»
Για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Μόσχα ζητά «γραπτή δέσμευση» από τις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία ώστε να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, σύμφωνα με ρωσικές «διαρροές».
Αυτή η απαίτηση, αν και όχι νέα, παρουσιάζεται διαφορετικά, καθώς για πρώτη φορά το Κρεμλίνο διαρρέει δημόσια το αίτημα για γραπτή δέσμευση.
«Μια διευθέτηση της σύγκρουσης θα απαιτήσει την πλήρη εξάλειψη των αιτίων της», δήλωσε η Τατιάνα Ντοβγκαλένκο, επικεφαλής του Τμήματος Συνεργασίας με την Αφρική στο ρωσικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν την «ουδετερότητα της Ουκρανίας», καθώς και την αποφυγή ένταξης στο ΝΑΤΟ άλλων πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών.
Η Μόσχα αξιώνει επίσης την άρση ορισμένων κυρώσεων και την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η υπόσχεση στον Γκορμπατσόφ
Οι όροι της Μόσχας για το ΝΑΤΟ έχουν και πολιτική και συμβολική σημασία, καθώς ο Πούτιν ζητά να καταγραφεί η υπόσχεση που δόθηκε το 1989 στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ότι δεν θα γίνει καμία διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή. «Δεδομένου ότι η διεύρυνση αυτή οδήγησε στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα απαίτησε ξεκάθαρες δεσμεύσεις», σημειώνουν πηγές.
Η επιμονή της Μόσχας για συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη έχει επίσης συμβολική αξία, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, υποδεικνύοντας ότι η ειρηνική λύση απαιτεί διαπραγμάτευση με την Ατλαντική Συμμαχία.
Τα σύνορα του ΝΑΤΟ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ενισχύσουν τα βορειοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, κυρίως στη Βαλτική. «Υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από τις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας να υποστηρίξουν τον αγώνα κατά της ρωσικής απειλής», αναφέρουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Πρέπει να κατανοήσουμε εάν οι πράξεις θα συμφωνήσουν με τα λόγια. Αλλά αυτό μας φέρνει πάλι στον Τραμπ: Ποιος Τραμπ; Αυτός που ήθελε να αποσυρθεί από την Ευρώπη ή αυτός που υποστηρίζει τις χώρες της Βαλτικής;» διερωτώνται οι διπλωμάτες.
Ποια θέση θα επικρατήσει; Όπως λένε, «η που φαίνεται να επικρατεί είναι αυτή του τελευταίου συμβούλου που βγαίνει από το Οβάλ Γραφείο».