Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απευθύνθηκε στους νέους με ένα ισχυρό μήνυμα, καλώντας τους να εμβαθύνουν στο γενετικό τους υλικό και να αλληλεπιδράσουν με την ελληνική και χριστιανική τους κληρονομιά. Υπογράμμισε την ανάγκη να αγαπήσουν και να διατηρήσουν με πάθος αυτήν την κληρονομιά, αναγνωρίζοντας το ισχυρό παράδειγμα που προσέφεραν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε μετά το τρισάγιο στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, για την 199η επέτειο της Εξόδου τους.
Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι απέδειξαν πως η πατρίδα δημιουργείται και επιβιώνει μόνο μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος. Η θυσία τους οδήγησε στην παρέμβαση στο Ναυπακτο με τη ναυμαχία του Ναβαρίνο, που έσωσε την Επανάσταση.
Ο Διονύσιος Σολωμός αποτύπωσε με τη λογοτεχνική του ιδ genius τους υπερασπιστές του Μεσολογγίου, εμπνεύοντας τον χαρακτηρισμό τους ως ‘Ελεύθεροι Πολιορκημένοι’. Με αυτόν τον τίτλο, τους προετοίμασε να περάσουν στην εθνική μνήμη και αλήθεια, διατηρώντας τη μνήμη ζωντανή στο παρόν και το μέλλον.
Η ‘Έξοδος του Μεσολογγίου’ τιμάται όχι μόνο ως ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός ή προπομπός του Φιλελληνισμού, αλλά και ως σύμβολο της βαθιάς πίστης στην ανθρώπινη ελευθερία.
Η αποφασιστική και άμεση απάντηση των Ελεύθερων Πολιορκημένων στην πρόταση των Άγγλων για παράδοση, με αντάλλαγμα τρόφιμα και αμνηστία, αποτελεί παρακαταθήκη αξιοπρέπειας: ‘Έχομεν διοίκησιν της οποίας ακολουθούμεν τας διαταγάς, χρεωστούντες και να πολεμούμεν και να αποθνήσκωμεν’.
Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι κράτησαν με αντοχή και αξιοπρέπεια το υπέρτατο τίμημα για την είσοδο στην αιωνιότητα της συλλογικής μνήμης του ελληνικού έθνους.
Με μία διαφορετική ζωή, ο Λόρδος Βύρων (Byron) εκφράζει επίσης αυτή την επιλογή, ακόμα και με τον θάνατό του στο Μεσολόγγι. Ο Βύρων, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές παγκοσμίως και κεντρική μορφή του Ρομαντισμού, δηλώνει στο ποίημά του «On this day I complete my Thirty Sixth Years» την έννοια της τιμής και του θανάτου στις 22 Ιανουαρίου 1824, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του.
Έφυγε στην Ελλάδα, στο Μεσολόγγι, στο χώμα του Μάρκου, όπου η σπουδαία ψυχή του απογειώθηκε, όπως τονίζει ο Σολωμός στο πρώτο σχέδιο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Η έκκληση προς τους νέους
«Απευθύνομαι στους νέους Έλληνες, καθώς η γνώμη και η γνώση τους είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας. Κατανοώ την κόπωση και τον θυμό που μπορεί να νιώθουν απέναντι σε κενόδοξους λόγους που ακούν από μικροί, και την απομυθοποίηση που προκαλούν οι κοινωνικές συνθήκες. Ωστόσο, σας παρακαλώ να κοιτάξετε μέσα από την ομίχλη του σήμερα με τα μάτια της ψυχής σας, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει ορατό αυτό που ο Ελύτης αποκαλεί ‘Μακρινή Πατρίδα · Ρόδο μου Αμάραντο’.
Καλώ τους νέους Έλληνες να ανακαλύψουν και να αλληλεπιδράσουν με την ελληνική τους κληρονομιά, να την αγαπήσουν και να τη διατηρήσουν με πάθος, καθώς και να αντλήσουν διδάγματα από το ηχηρό παράδειγμα που προσέφεραν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι.
Οι Μεγάλοι Νεκροί μιλούν κι αν το επιθυμεί κάποιος μπορεί να τους ακούσει, όπως επισήμανε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, αναφερόμενος στον Ιωάννη Καποδίστρια.
Οι μαχητές στο Μεσολόγγι δεν ήταν ωφελημένοι από καμία κρατική παροχή, καθώς δεν υπήρχε ακόμα κράτος. Ήταν πολίτες της προ-κράτους Ελλάδας και, αν και οι περισσότεροι ήταν μη μορφωμένοι, ασθενείς και εξαθλιωμένοι, στάθηκαν μπροστά σε μία μεγάλη υπαρξιακή επιλογή.
Με ήρεμη και ελεύθερη συνείδηση, επέλεξαν να πολεμήσουν. Συνειδητά αποφάσισαν να ρισκάρουν τα πάντα για την πατρίδα που υπήρχε μόνο στη ψυχή τους. Έτσι, οι αμόρφωτοι και οι ασθενείς έγινε ‘Ανθρωποι’ με ‘Α’ κεφαλαίο. Γίνανε Έλληνες με ‘Ε’ κεφαλαίο, προτού καν υπάρξει η νέα Ελλάδα.
Αυτοί απέδειξαν ότι η πατρίδα κτίζεται και επιβιώνει μόνο με ανιδιοτελή προσφορά αίματος, και ότι η θυσία τους οδήγησε στην παρέμβαση στο Ναυπακτο, που έσωσε την Επανάσταση», κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.