Πάνω από 44.000 κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας επισκέφθηκαν την έκθεση «Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», που πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο 2024 έως τον Μάιο 2025, με την υποστήριξη της Alpha Bank.
Αυτή είναι η πρώτη πανκυκλαδική έκθεση που οργανώθηκε ποτέ και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Η Alpha Bank, ως κύριος υποστηρικτής της ισότιμης πρόσβασης στον Πολιτισμό, προσέφερε τη στήριξή της μέσω πλήθους δράσεων πρόσβασης, όπως διαλέξεις με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ξεναγήσεις για άτομα με προβλήματα ακοής, καθώς και ακουστικές ξεναγήσεις για άτομα με προβλήματα όρασης.
Επιπλέον, διοργανώθηκαν ειδικά εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα, καθώς και δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα (συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς) για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από ευάλωτες ή/και απομακρυσμένες περιοχές, όπως επίσης και εργαστήρια για ευάλωτες ομάδες.
Στη Σαντορίνη μέχρι τον Οκτώβρη
Η ζωτικής σημασίας αυτή έκθεση μεταφέρθηκε αυτούσια στη Σαντορίνη, εγκαινιάζοντας το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.
Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20 Ιουνίου, παρευρέθηκαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, περιλαμβανομένων στελεχών της Alpha Bank, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 180 μοναδικά αριστουργήματα από τα μουσεία των Κυκλάδων, καθώς και σπάνια έργα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών και ιδιωτικές συλλογές.
Λίγα λόγια για την έκθεση
Η έκθεση αποσκοπεί να αναδείξει τη θέση των γυναικών στις κλειστές νησιωτικές κοινωνίες, φέρνοντας στο φως άγνωστους ρόλους τους στο πέρασμα του χρόνου και εξετάζοντας πώς αυτές οι ρόλοι επηρεάστηκαν από το νησιωτικό περιβάλλον. Τα εκθέματα, που χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία έως τη γέννηση του ελληνικού κράτους, αναδεικνύουν τις πολυδιάστατες πτυχές της γυναικείας ύπαρξης στις Κυκλάδες: από τη θεά έως τη μητέρα, τη συμμετοχή σε θρησκευτικά και κοινωνικά δρώμενα, καθώς και τις κοινωνικές περιορισμούς, τις δύσκολες συνθήκες και τις στιγμές χειραφέτησης. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να κατανοήσουν τη θέση των γυναικών τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή, σε κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό και οικογενειακό επίπεδο.