Ακόμα και με τα παραμορφωμένα πρότυπα της πολεμικής πραγματικότητας, η ρωσική επίθεση στο Σούμι το πρωί της Κυριακής ήταν εξαιρετικά θρασύτατη. Δύο ταχύτατοι βαλλιστικοί πύραυλοι, οι οποίοι σύμφωνα με την Ουκρανία ήταν οπλισμένοι με βόμβες διασποράς, έπληξαν την καρδιά της παραμεθόριας πόλης καθώς οικογένειες κατευθύνονταν στην εκκλησία ή απολάμβαναν μια ήρεμη ανοιξιάτικη μέρα.
Η τραγωδία στο Σούμι άφησε πίσω της 34 θύματα, ανάμεσα στους οποίους και δύο παιδιά. Οι εικόνες από την περιοχή δείχνουν πτώματα ή σακούλες με πτώματα, καμένα λεωφορεία και αυτοκίνητα, καθώς και συντρίμμια και γυαλιά σκορπισμένα παντού. Ο Guardian σχολιάζει ότι η επίθεση ήταν απερίσκεπτη, σκληρή και κακόβουλη, με απόλυτα προβλέψιμες συνέπειες για εκείνους που έδωσαν την εντολή και έσπρωξαν το κουμπί της “εκτόξευσης”.
Η σκέψη να διαπραχθεί μια επίθεση στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας, γνωρίζοντας ότι θα υπάρχουν πολίτες, αντανακλά μια ρωσική κουλτούρα ατιμωρησίας που έχει παραμείνει αναξέλεγκτη. Παρ’ όλα αυτά, η προσέγγιση της Ουάσινγκτον επί θητείας του Ντόναλντ Τραμπ είχε ως στόχο την διαπραγμάτευση ενός τερματισμού του πολέμου, μέσω άμεσων συνομιλιών με τη Μόσχα, ενώ παρέμενε ως επί το πλείστον σιωπηλή σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας συνεχίζουν να εκτυλίσσονται με αμείωτο ρυθμό, ακόμη και καθώς οι ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις φαίνεται να έχουν ενταθεί. Εννέα ενήλικες και εννέα παιδιά σκοτώθηκαν από έναν ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο που χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς, πλήττοντας μια παιδική χαρά στο Kryvyi Rih στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν και παιδιά βρέθηκαν νεκρά στην παιδική χαρά, ωστόσο η επίθεση καταδικάστηκε μετρίως από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, η οποία ακολούθησε την πολιτική του Λευκού Οίκου, αποφεύγοντας να αναφέρει πως ο θανατηφόρος πύραυλος προήλθε από τη Ρωσία. Αντ’ αυτού, ανήρτησε στο Twitter: “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει”.
Η Μπρινκ ανακοίνωσε αργότερα την απόφαση να παραιτηθεί. Τη Κυριακή, χαρακτήρισε την επίθεση στο Σούμι ως ενέργεια της Ρωσίας και επεσήμανε τη χρήση βόμβων διασποράς. Ωστόσο, καθώς αποχωρεί, είναι πιο εύκολο να εκφράσει την άποψή της, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να καθοδηγεί τις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ και την υπόλοιπη αμερικανική κυβέρνηση, οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες.
Την Παρασκευή, ο Πούτιν συναντήθηκε για τέσσερις ώρες με τον Steve Witkoff, έναν επενδυτή ακινήτων που έχει γίνει βασικός σύμβουλος του Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία αλλά και τη Μέση Ανατολή. Αν και οι λεπτομέρειες της συνάντησης δεν είναι σαφείς, οι αναφορές αναφέρουν ότι ο Witkoff πρότεινε την ιδέα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει ταχύτερα σε κατάπαυση του πυρός αν το Κίεβο παραδώσει τελείως τέσσερις περιοχές που ελέγχονται εν μέρει από το ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων των Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Η αντίφαση ανάμεσα στις θανάσιμες επιθέσεις στο Σούμι και την πρόσφατη φωτογραφία του Πούτιν με τον Witkoff είναι προφανής στους περισσότερους παρατηρητές. Είναι ασαφές γιατί θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράδοσης εδαφών από την Ουκρανία, όταν η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις κατά των αμάχων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, η Μόσχα φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να παραμείνει ατιμώρητη. Το Κρεμλίνο φαίνεται αποφασισμένο να αγνοήσει τις καταδίκες από τους Ευρωπαίους ηγέτες και να αναμένει να κλείσει ο κύκλος της ειδησεογραφίας, σχεδόν σίγουρα συνεχίζοντας τις επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις χωρίς ουσιαστικό στρατηγικό λόγο.
Οι επιθέσεις με drones είναι πλέον συνηθισμένες, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι τα drones εξοπλίζονται συστηματικά με βόμβες διασποράς, καθώς κάθε μέρα εκτοξεύονται ένας ή δύο βαλλιστικοί πύραυλοι που δύσκολα αναχαιτίζονται.
Στο Κίεβο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελπίζει ότι ο Τραμπ θα κατανοήσει σταδιακά ότι ο Πούτιν δεν συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη. Ωστόσο, η επίθεση στο κέντρο του Σούμι δεν καταδεικνύει καμιά διάθεση για ειρηνική λύση.
Αλλά δεν είναι σαφές πότε, ή αν, ο Λευκός Οίκος θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δολοφονίες αμάχων σημαίνουν ότι πρέπει να εντείνει την πίεση στη Ρωσία για διαπραγματεύσεις, αντί να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου.