Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στη συμβολή της Βόρειας Ελλάδας στην εθνική οικονομία καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα του τρέχοντος περιβάλλοντος, η ελληνική οικονομία διακρίνεται θετικά, παρέχοντας επενδυτικές ευκαιρίες σε κρίσιμους τομείς. Υπογράμμισε ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι ένας βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας, συνεισφέροντας πάνω από το 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Υπογράμμισε τη σημαντική επιχειρηματική κινητικότητα στην περιοχή, με υψηλό ποσοστό νέων επιχειρήσεων. Στην περίοδο 2021-2024, το 24,5% των νέων επιχειρήσεων της χώρας ιδρύθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εξαγωγές των Βόρειων Περιφερειών έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά, αποτελώντας πυλώνα για την εξωστρέφεια της οικονομίας.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Περιφέρειες, υπογράμμισε τη χαμηλή τους ανταγωνιστικότητα, που περιορίζει τη δυνατότητα επενδύσεων και εμποδίζει την περιφερειακή σύγκλιση.
«Παρά τις προόδους στα διαθέσιμα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια, τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής παραμένουν σημαντικά. Ιδιαίτερα, η Δυτική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διατηρούν ψηλά ποσοστά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, επισημαίνοντας τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, παρά τη μείωση της ανεργίας σε εθνικό επίπεδο, οι Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζουν να εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Το 2024, όλες οι τέσσερις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας ανήκαν στις πέντε με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα, ξεπερνώντας τον εθνικό μέσο όρο.
Συμπερασματικά, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, εκμεταλλευόμενες τη στρατηγική τους θέση ως πύλη της ΕΕ προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάκαμψη, στην απασχόληση και στην ενίσχυση της περιφερειακής παραγωγικής βάσης. Ωστόσο, οι υφιστάμενες ανισότητες και οι διαπεριφερειακές αποκλίσεις παραμένουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο φυγής ανθρώπινου δυναμικού λόγω έλλειψης ευκαιριών.»