«Ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει και μειώνεται. Αυτή η φράση αντικατοπτρίζει τη δημογραφική απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και το πρόβλημα αυτό διογκώνεται κάθε χρόνο, εξελισσόμενο σε υπαρξιακό», δήλωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου, Εκδότης της Realnews και Πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Δημογραφικό 2025», που διοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Next is Now και η Dome Consulting, με τη στήριξη του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο
Όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει αναδείξει -με αυξανόμενη ένταση- την ανησυχία για τη γήρανση του πληθυσμού και την επιδείνωση του φαινομένου της υπογεννητικότητας. «Τα στοιχεία και οι έρευνες προκαλούν σοβαρή ανησυχία», ανέφερε ο Νίκος Χατζηνικολάου.
«Στην Ελλάδα, έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πληθυσμό να μειώνεται έντονα από το 2011, όταν καταγράφηκε για πρώτη φορά αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πληθυσμός μας περιορίζεται κατά 450.000 άτομα κάθε δεκαετία. Μέχρι το 2050, αναμένεται να είμαστε ακόμη λιγότεροι και γηραιότεροι. Σύμφωνα με την απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2021, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10,7 εκατομμύρια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε 30 χρόνια το νούμερο θα πέσει κάτω από 9 εκατομμύρια, με το 36% των κατοίκων να είναι άνω των 65 ετών», τόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος, υπογράμμισε ότι αυτές είναι τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές. «Με την πάροδο των χρόνων, το παραγωγικό εργατικό δυναμικό της χώρας περιορίζεται, γεγονός που επηρεάζει το συνταξιοδοτικό σύστημα. Η αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους δείχνει ανησυχητική πορεία, μειωμένη από 1,66 σήμερα σε 1,25 το 2040. Δηλαδή, σε 15 χρόνια, 125 εργαζόμενοι θα κληθούν να στηρίξουν 100 συνταξιούχους. Επιπλέον, μελέτη του ΙΟΒΕ και της Eurobank δείχνει ότι αν οι δημογραφικές τάσεις στην Ελλάδα παραμείνουν με ελάχιστη αλλαγή, το πραγματικό ΑΕΠ το 2100 θα είναι 58 δισ. ευρώ (ή 31%) χαμηλότερο από το 2019, με ποσοστό απασχόλησης μειωμένο κατά 2,1 εκατομμύρια άτομα (ή 48%)».
«Για να αντιμετωπιστεί η εθνική απειλή του δημογραφικού προβλήματος και να αναστραφούν οι αρνητικές δημογραφικές τάσεις, είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν όλοι: οι πολιτικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, η επιστημονική κοινότητα, ο ιδιωτικός τομέας, οι πολίτες και φυσικά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», καταλήγει ο Νίκος Χατζηνικολάου.
Πλατινένιος χορηγός η Eurobank, Χρυσός Χορηγός η ΔΕΗ, Ασημένιοι Χορηγοί οι OSMOS, QUALCO, COSMOTE TELEKOM, ΔΕΠΑ, με χορηγούς τις ΔΕΛΤΑ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Motor Oil, HHG, Metlen, Μουστάκας και ΕΥΔΑΠ. Υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.