Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Πρυτάνεων την Παρασκευή, η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασε μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της βίας στα Πανεπιστήμια, τα οποία ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Α) Το πρώτο μέτρο απαιτεί από κάθε ΑΕΙ να συγκροτήσει ένα μόνο πειθαρχικό συμβούλιο εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Η πειθαρχική διαδικασία θα ξεκινά άμεσα και θα ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Β) Σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για βία κατά μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων, η φοιτητική ιδιότητα θα αναστέλλεται αυτομάτως για δύο χρόνια, ενώ θα προβλέπεται διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης. Γ) Θα επιβληθούν πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις σε Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δ) Υπάρχει υποχρέωση για την άμεση κατάρτιση και επικαιροποίηση σχεδίων ασφαλείας μέχρι το τέλος Ιουλίου, υπό έγκριση αρμόδιας επιτροπής. Ε) Η χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας για τον έλεγχο της πρόσβασης στους πανεπιστημιακούς χώρους θα είναι υποχρεωτική, με εγκατάσταση κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων πρόσβασης. Στ) Θα θεσπιστεί ειδικό ποινικό πλαίσιο για την πανεπιστημιακή βία, με προτεραιότητα στην εκδίκαση σχετικών υποθέσεων. Ζ) Όταν καταγράφεται φθορά ή καταστροφή πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία, και αν δεν το κάνει, η οφειλή χρειάζεται να βεβαιωθεί και να διαβιβαστεί στην Εφορία», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «απαγορεύεται και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια. Αναγνωρίσαμε ότι η εγκληματικότητα σε ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα χρειάζεται αυστηρότερα μέτρα. Η συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές είναι κρίσιμη.»
«Σε αυτή τη μάχη, η Πολιτεία και οι Πρυτανικές αρχές πρέπει να είναι ενωμένες για την προστασία των πολιτών, την ευνομία στα Πανεπιστήμια και την υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Μετά από δεκαετίες, μπορούμε να πούμε ότι χάρη στις νομοθετικές μας παρεμβάσεις, οι καταλήψεις εκκενώνονται και δεν θα επιτρέψουμε σε νοσηρές μειοψηφίες να εκμεταλλεύονται ιδεοληψίες του παρελθόντος για εγκληματική δραστηριότητα. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα ανανεώσουν το νομοθετικό πλαίσιο για αποτελεσματική εφαρμογή», συνέχισε.
Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη συμμετοχή στο “Σπίτι μου ΙΙ”, με πάνω από 6.100 νοικοκυριά να έχουν ενταχθεί. «Οι κυριότεροι ωφελούμενοι είναι η μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα. Μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, το ποσό των εγκριθέντων στεγαστικών δανείων ξεπερνά τα 734 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε. «Το 50% αυτού του ποσού καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι απολαμβάνουν μειωμένα επιτόκια. Συνολικά, η υποστήριξη για την απόκτηση πρώτης κατοικίας φτάνει τα 381 εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.
Μίλησε ακόμη για την υπογραφή σύμβασης από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. «Εργασίες γίνονται ήδη για τα άλλα δύο τμήματα, ενώ αναμένονται μελέτες για την επέκταση του ανατολικού τμήματος», δήλωσε.
«Δημοσιεύτηκε υπουργική απόφαση που επεκτείνει τις προβληματικές περιοχές για κίνητρα προσέλκυσης ιατρών και οδοντιάτρων στο ΕΣΥ», σημείωσε ο Γεωργιάδης. Επίσης, ανακοίνωσε την πρόσκληση για ενίσχυση θερμοκηπιακών καλλιεργειών, με αιτήσεις μέχρι 26 Αυγούστου, με δυνατότητα ενίσχυσης έως 70% των δαπανών.