Η διαδικασία επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις αποτέλεσαν κεντρικό θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε η ελληνική κοινότητα στο London School of Economics στο Λονδίνο.
Η συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ συμμετείχε σε συνέντευξη στο ΕΡΤnews, ενώ η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα επισήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει περισσότερο από ποτέ».
Η ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου φαίνεται να προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία για τα Μάρμαρα να βρουν ίσως ένα νέο σπίτι, το οποίο ενδέχεται να είναι η Αθήνα, όπως τόνισε η πρόεδρος της αρμόδιας Βρετανικής Επιτροπής.
«Δεν μπορείς ποτέ να αποκτήσεις τίτλο ιδιοκτησίας σε κάτι που δεν σου ανήκει»
Ο δικηγόρος Μαρκ Στήβενς, ο οποίος έχει εξειδίκευση σε υποθέσεις τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς, δήλωσε: «Από νομικής άποψης είναι ξεκάθαρο ότι τα Γλυπτά εκλάπησαν κατά την περίοδο της διαφθοράς από τον Λόρδο Έλγιν και ότι ποτέ δεν ήταν δικά του, ούτε τα αγόρασε ούτε του πουλήθηκαν. Σύμφωνα με το νόμο, αν κλέψεις κάτι, ποτέ δεν μπορείς να αποκτήσεις τίτλο ιδιοκτησίας σε αυτό, πάντα μπορεί ο αρχικός ιδιοκτήτης να το ζητήσει πίσω».
Σταθερή στήριξη από τη Βικτώρια Χίσλοπ
«Μιλάμε για ένα έργο τέχνης που είναι σπασμένο και πρέπει να είναι ολόκληρο. Πιστεύουμε ότι ο Κιρ Σταρμερ είναι υπέρ και αυτή η στάση μας δίνει ελπίδα», σημείωσε η Βικτώρια Χίσλοπ.
Στο προσκήνιο βρίσκεται η πρόταση του διευθυντή του Βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας για τη δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο Ρότζερ Μίτσελ, διευθυντής του Βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας, δήλωσε: «Δημιουργώντας ακριβή αντίγραφα των Γλυπτών, το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει τον ρόλο του, ενώ παράλληλα θα επιστρέψουν τα Γλυπτά στη φυσική τους θέση, αποκαθιστώντας την πολιτιστική και συναισθηματική τους αξία».
Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει ανοιχτό και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά θέματα διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς, με πολλές προσωπικότητες, θεσμούς και οργανισμούς να ζητούν λύσεις.