«Σήμερα δεν είχαμε απλώς μια τυπική διπλωματική συνάντηση, αλλά μια σημαντική ευκαιρία να συντονίσουμε τις δράσεις μας σε πολλά επίπεδα με πολύ μεράκι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.
Ο πρωθυπουργός έθιξε θέματα όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας τους βαθύτατους ιστορικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, καθώς και τις κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες.
Υπάρχει κοινή επιθυμία για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, υπογράμμισε.
«Ανταλλάξαμε απόψεις με καλή διάθεση για τα σημαντικά ζητήματα, τις γεωπολιτικές αλλαγές, τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την κλιματική κρίση. Είμαστε ιστορικά μεσογειακά έθνη και μοιραζόμαστε βαθιά ιστορική και πολιτιστική σύνδεση, που ενδυναμώνεται από κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε πως πραγματοποιήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Ιταλίας, οχτώ χρόνια μετά την πρώτη συνεδρίαση στην Κέρκυρα, και οι πολλές συμφωνίες που υπεγράφησαν αντικατοπτρίζουν την κοινή βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας.
«Μιλήσαμε για την ευρύτερη περιοχή, τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη για μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες σφαγές χριστιανικών πληθυσμών», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης. «Σε πρόσωπο της Τζόρτζια Μελόνι, η ελληνική κυβέρνηση ίσως να βρήκε τον πιο δυνατό σύμμαχο για το μεταναστευτικό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η προστασία των συνόρων και η ενίσχυση πολιτικών επιστροφών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία μεταξύ της ιταλικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων και του Υπουργείου Μεταφορών, προσδιορίζοντας την αναγκαία αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και τις δεσμεύσεις της ιταλικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για νέα τρένα και αμαξοστάσια.
Σχετικά με την Ουκρανία, σημείωσε: «Υποστηρίζουμε με αποφασιστικότητα μια εκεχειρία 30 ημερών», τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στον αμυντικό τομέα.
«Πρέπει να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία και να αποτρέψουμε έναν εμπορικό πόλεμο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Μελόνι: Άριστες σχέσεις, κρίσιμη η συνεργασία μας
«Έχουμε τη δέσμευση ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλα οκτώ χρόνια για νέα διακυβερνητική διάσκεψη. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές και οι χώρες μας είναι θεμέλιο της Ευρώπης», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι.
Υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες συμμετέχουν σε φόρμες MED5 και MED και ότι η συνεργασία τους έχει θετική επίδραση στην εικόνα των μεσογειακών κρατών.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για εστίαση στην ασφάλεια και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση να συνεργαστούν για να αλλάξουν την προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ.
Επιπλέον, η Μελόνι υπογράμμισε τη στήριξή τους για μια δίκαιη ειρηνική λύση στην Ουκρανία και την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός.
Σχετικά με τη Γάζα, ενημέρωσε ότι οι δύο χώρες στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια και την πρωτοβουλία των αραβικών κρατών για ένα ασφαλές πλαίσιο.
Μνημόνια για ηλεκτρική διασύνδεση και σιδηροδρομικές μεταφορές
Στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας στην Ρώμη, υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες για την ενέργεια και τις σιδηροδρομικές μεταφορές.
*1.* Υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, τριπλασιάζοντας τη δυνατότητα από 500 MW σε 1.500 MW.
*2.* Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα, με επενδύσεις 360 εκατομμυρίων ευρώ από τον ιταλικό όμιλο, που περιλαμβάνουν νέα τρένα και αμαξοστάσια.
Τα μνημόνια περιλαμβάνονται σε 12+2 συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου.
Στρατηγική ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας
Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση, που θα ενισχύσει τις υποδομές και συμβάλλει στους κλιματικούς στόχους.
Θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW, και θα καλύπτει μήκος περίπου 300 χλμ, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια.
Η νέα διασύνδεση θα διευκολύνει τις ηλεκτρικές ανταλλαγές και θα προσφέρει οφέλη στους καταναλωτές των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, τα δυο κράτη αναμένεται να επενδύσουν περίπου 1,9 δισ. ευρώ.
Η νέα υποθαλάσσια διασύνδεση θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την υπάρχουσα.