Με στόχο την είσπραξη οφειλών από πρόστιμα παράνομης στάθμευσης, οι δήμοι προχωρούν σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, ακόμη και για οφειλές που χρονολογούνται πριν από το 2015.
Αυτό συμβαίνει παρά το ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες διατάξεις, οι αξιώσεις των δήμων παραγράφονται μετά από πέντε χρόνια από το οικονομικό έτος βεβαίωσης.
Για τα παλαιά χρέη και άλλες οφειλές προς τους δήμους που δημιουργήθηκαν πριν το 2019, ισχύουν εξαιρέσεις από τον κανόνα της πενταετίας.
Για τις οφειλές που προέρχονται από πρόστιμα παράνομης στάθμευσης, εξακολουθεί να ισχύει, υπό προϋποθέσεις, η παλιά διάταξη του αναγκαστικού νόμου 344/1968, η οποία προβλέπει παραγραφή μετά από 20 χρόνια. Αυτές οι οφειλές εξαιρέθηκαν επίσης από τη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, που θεσπίστηκε την άνοιξη του 2023 (άρθρο 7 του ν. 5043/2023), η οποία αφορούσε την απαλλαγή των δήμων από τη διεκδίκηση οφειλών που δημιουργήθηκαν έως τις 31-12-2018, εφόσον είχε παρέλθει δεκαετία από τότε.
Μεταβατική διάταξη
Οι δήμοι ωστόσο εκμεταλλεύονται άλλη μεταβατική διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, που περιλαμβάνεται στο άρθρο 72 του ν. 5027/2023.
- Η διάταξη αυτή επιτρέπει τη διεκδίκηση οφειλών προς τους δήμους, ανεξαρτήτως αιτίας, που γεννήθηκαν έως τις 31-12-2018, αν σύμφωνα με τον αναγκαστικό νόμο 344/1968 (που προβλέπει παραγραφή μετά από 20 χρόνια) μπορούσαν να αναζητηθούν, για δύο επιπλέον χρόνια, από 3 Μαρτίου 2023 έως 3 Μαρτίου 2025.
- Η προθεσμία παραγραφής παρατείνεται κατά 5 χρόνια.
- Η διάταξη καλύπτει όλα τα παλαιά χρέη προς δήμους που δεν αφορούν δηλώσεις πολιτών, όπως πρόστιμα για παράνομη στάθμευση και άλλα δημοτικά τέλη.
- Αν τα χρέη έχουν ήδη πιστοποιηθεί από τους δήμους πριν τις 3 Μαρτίου 2023, μπορούν να εισπραχθούν μέσω αναγκαστικών μέτρων.
Με τη… τεχνογνωσία της ΑΑΔΕ
Προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά τα παλαιά χρέη, οι δήμοι αξιοποιούν μια επιπλέον διάταξη που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν σύγχρονες ηλεκτρονικές μεθόδους αναγκαστικής είσπραξης, όμοιες με αυτές της ΑΑΔΕ.
Αυτό αφορά το άρθρο 32 του ν. 5143/2024 του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επιτρέπει στους δήμους να εφαρμόζουν ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η διαδικασία περιλαμβάνει:
- Ηλεκτρονική κοινοποίηση του κατασχετηρίου από τον δήμο στην τράπεζα, καθώς και δήλωση του υπολοίπου των καταθέσεων του οφειλέτη μέσω ασφαλούς διαμετακομιστικού κόμβου.
- Η κοινοποίηση θεωρείται εγκεκριμένη κατά την ημερομηνία έκδοσης της ηλεκτρονικής βεβαίωσης από την τράπεζα.
- Η δήλωση του πιστωτικού ιδρύματος αναφορικά με τα ποσά θεωρείται επίσης επιδοθείσα με τον ίδιο τρόπο.
- Όλες οι ηλεκτρονικές βεβαιώσεις φέρουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή και είναι κρυπτογραφημένες.
- Η διαβίβαση στοιχειών μέσω των κόμβων απαλλάσσεται από κανονισμούς τραπεζικού απορρήτου.
- Οι τράπεζες δεσμεύουν και κατασχέουν τα ποσά και τα αποδίδουν εντός 10 ημερών στον λογαριασμό του Δημοσίου ή στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία.
Η νέα αυτή διαδικασία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τους δήμους, με βάση το άρθρο 32 του ν. 5143/2024. Για την ενεργοποίησή της, την αρμοδιότητα του Διοικητή της ΑΑΔΕ ασκεί ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών.