Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής συνέντευξης για την εθνική στρατηγική ενάντια στη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων, ανακοίνωσε ότι τα νέα αναμορφωτικά μέτρα για τους παραβατικούς ανηλίκους διαφέρουν από τα προηγούμενα. Πλέον, οι ποινές μετατρέπονται σε αθλητικές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με στόχο την επανένταξη των νέων στο κοινωνικό σύνολο.
Ένα από τα καινούργια προγράμματα είναι η συμμετοχή των ανηλίκων σε ήπια αθλητικά προγράμματα που παρέχονται από ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ή μέσω κοινωφελούς εργασίας.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δημιουργήσει τρεις κύριες πρωτοβουλίες για την επανένταξη ανηλίκων ηλικίας 12-18 ετών που καταδικάζονται για χαμηλής βαρύτητας αδικήματα (όχι κακουργήματα): αθλητισμός, πολιτισμός και κοινωφελής εργασία.
Με αυτό το νέο σύστημα, οι παραβατικοί νέοι δεν θα φυλακίζονται και δεν θα υφίστανται άλλα σωφρονιστικά μέτρα, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα.
Μόνο εάν οι ανήλικοι παραβούν τις ήπιες αναμορφωτικές διαδικασίες θα οδηγηθούν σε φυλακή, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «οι παραβατικοί νέοι θα μετατρέπουν τον θυμό τους σε θετικές δραστηριότητες».
Επιπλέον, θεσπίστηκαν αυστηρότερες ποινές για τους γονείς που διαπράττουν ενδοοικογενειακή βία. Ο κ. Φλωρίδης ανέφερε επίσης ότι με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, οι γονείς που παραμελούν τους ανηλίκους και οδηγούν σε παραβατικότητα θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινές.
Περαιτέρω, το Υπουργείο έχει ενισχύσει τη λειτουργία των «Σπιτιών του Παιδιού» σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με σχέδια να ιδρυθούν και σε άλλες περιοχές, όπως το Ηράκλειο και την Πάτρα. Ο υπουργός σημείωσε ότι στα «Σπίτια του Παιδιού» διεξάγονται όλες οι ανακριτικές διαδικασίες με φιλικό τρόπο και ψυχολογική υποστήριξη για τους ανηλίκους παραβάτες.
Για το αδίκημα στρατολόγησης ανηλίκων
Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στη νέα διάταξη σχετικά με τη στρατολόγηση ανηλίκων από τρίτους για εγκληματικές ενέργειες, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα των συγκεκριμένων αδικημάτων.
Συγκεκριμένα, η διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα (άρθρο 186 παράγραφος 4) αναφέρει:
«Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος
1. Όποιος προσφέρει αμοιβή σε άλλον για να διαπράξει κακούργημα, καθώς και όποιος αποδέχεται την προσφορά, τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 έτη και χρηματική ποινή, εκτός αν προβλέπεται αυστηρότερη ποινή από άλλη διάταξη.
2. Όποιος προσφέρει αμοιβή για τη διάπραξη πλημμελήματος, καθώς και όποιος το αποδέχεται, τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή, εκτός αν προβλέπεται αυστηρότερη ποινή.
3. Οι σχετικές πράξεις μπορεί να είναι ατιμώρητες αν ο υπαίτιος ανακαλέσει την προσφορά ή αποδοχή της πριν την τέλεση του εγκλήματος.
4. Εάν οι πράξεις των παραγράφων 1 και 2 έχουν ως στόχο ανήλικο, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή στην περίπτωση κακουργήματος, και με φυλάκιση και χρηματική ποινή στην περίπτωση πλημμελήματος, ανεξαρτήτως αμοιβής.
Κλείνοντας, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιλεγεί από 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μία από τις τρεις που θα παρουσιάσουν τη νέα χάρτα δικαιωμάτων των παιδιών, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα, και ότι η ελληνική συμμετοχή θα περιλαμβάνει παραδείγματα από την αρχαία γραμματεία.