Φανταστείτε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι ζουν σε γιγάντιες “διαστημικές οάσεις” στον Άρη, με πολυτελείς εσωτερικούς χώρους φτιαγμένους από θερμομονωτικά υλικά και τις δικές τους καλλιέργειες.
Ρομπότ θα περιπλανώνται στο άγονο τοπίο του Άρη, εξερευνώντας χωρίς τον κίνδυνο της εξάντλησης, της ακτινοβολίας ή της σκόνης.
Μεγάλες διαστημικές εγκαταστάσεις και δορυφόροι θα βρίσκονται σε τροχιά, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλαμβάνει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Το ηλιακό σύστημα θα συνδεθεί μέσω ενός λαμπρού διαστημικού διαδικτύου. Αν και όλα αυτά φαίνονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) φιλοδοξεί να τα δει να γίνονται πραγματικότητα μέσα σε 15 χρόνια.
Η ESA προτείνει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την εξερεύνηση του διαστήματος μέχρι το 2040. «Μέχρι τότε, φανταζόμαστε μια ανθεκτική ευρωπαϊκή παρουσία σε όλα τα τροχιακά επίπεδα της Γης και του ηλιακού συστήματος. Η εξωτερική ανάπτυξη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Το διάστημα δεν είναι πια σύνορο, αλλά ένας χώρος που αποκαλύπτει άγνωστους πόρους, ανοίγοντας νέες αγορές και δυνατότητες για επιστημονικές ανακαλύψεις», αναφέρεται στην έκθεση «ESA Strategy 2040».
Οι Οάσεις
Σύμφωνα με την έκθεση, σε 15 χρόνια οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν σε εγκαταστάσεις που θα ονομάζονται «διαστημικές οάσεις» στη Γη, τη Σελήνη, τον Άρη και πολύ πιο πέρα.
Αυτοί οι λευκοί θόλοι θα προσφέρουν καταφύγιο από την κοσμική ακτινοβολία, παρέχοντας χώρο για ύπνο, φαγητό και εργασία. Θα είναι απόλυτα αυτοδύναμοι, παράγοντας τη δική τους ενέργεια και τροφή, καθιστώντας περιττές τις αποστολές ανεφοδιασμού από τη Γη.
Οι κάτοικοι θα χρησιμοποιούν αυτόνομη τεχνολογία, παρόμοια με τα ρομπότ της σειράς «Πόλεμος των Άστρων», για να εξερευνούν τον Άρη. Όπως στην ταινία «The Martian» του 2015, όπου ο Ματ Ντέιμον υποδύεται έναν αστροναύτη που εγκλωβίστηκε στον Άρη, τα φυτά θα ευδοκιμούν σε θερμοκήπια με γυάλινη οροφή, παρέχοντας τρόφιμα όπως πατάτες, ρύζι, μανιτάρια, ντομάτες και λαχανικά στους κατοίκους του Κόκκινου Πλανήτη.

Η ESA τονίζει ότι οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να προστατεύουν τους αστροναύτες από τις σκληρές εξωτερικές συνθήκες, χρησιμοποιώντας «έξυπνα υλικά θωράκισης από την ακτινοβολία». Θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ανίχνευσης που θα επιτρέπουν την πρόβλεψη και την παρακολούθηση κινδύνων όπως οι εισερχόμενοι αστεροειδείς και κομήτες.
Naftemporiki.gr