Σχεδόν το 45% των Ελλήνων εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική τους κατάσταση, με την αυξανόμενη αβεβαιότητα να τους οδηγεί να δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική τους ασφάλεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ευρωπαϊκής εφαρμογής διαχείρισης χρημάτων Plum, το 26% των Ελλήνων δηλώνουν ότι είναι πολύ ανασφαλείς για το οικονομικό τους μέλλον, ενώ ένα επιπλέον 19% αισθάνονται αρκετά ανασφαλείς.
Μόνο το 23% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν την οικονομική τους κατάσταση με θετική προοπτική.
Η ανησυχία είναι περισσότερο έκδηλη στις ηλικιακές ομάδες 55-64 ετών (35% πολύ ανασφαλείς, 18% αρκετά) και 65-75 ετών (43% πολύ ανασφαλείς, 15% αρκετά).
Τα υψηλότερα ποσοστά ανησυχίας παρατηρούνται σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, όπου το 43% όσων κερδίζουν κάτω από 800 ευρώ το μήνα αναφέρει έντονη ανησυχία σχετικά με το οικονομικό τους μέλλον, και το 21% αισθάνεται αρκετά ανασφαλείς. Αντίστοιχα, το 34% των ατόμων με εισόδημα από 801 έως 1500 ευρώ μήνα δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ, και το 22% αρκετά.
Οι ανησυχίες είναι πιο έντονες στη Βόρεια Ελλάδα, υποδεικνύοντας περιφερειακές ανισότητες στη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η συνεχής οικονομική αβεβαιότητα, που επιδεινώθηκε από πρόσφατες ανακοινώσεις, όπως οι δασμοί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, οδηγεί τους Έλληνες στο να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην οικονομική τους ασφάλεια.
Τα ευρήματα της Plum δείχνουν ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται μειώνοντας τα έξοδά τους και ενισχύοντας τις αποταμιεύσεις τους για να αυξήσουν την οικονομική τους ανθεκτικότητα. Το 28% προτεραιοποιεί την αποταμίευση έναντι των επενδύσεων.
«Οι Έλληνες έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, προκαλώντας έντονη αίσθηση ανασφάλειας», σχολιάζει η Μαίριλυ Μητροπούλου, Country Marketing Manager της Plum στην Ελλάδα. «Είναι θετικό ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, παίρνουν σημαντικά μέτρα για να ανακτήσουν τον έλεγχο του οικονομικού τους μέλλοντος».
Εκτός από τη μείωση των εξόδων (24%) και την αύξηση των αποταμιεύσεων (20%), ο πιο συχνά αναφερόμενος οικονομικός στόχος ήταν η αύξηση του εισοδήματος (30%).
Ιδιαίτερη προσοχή στη αποταμίευση δείχνουν οι νεότεροι Έλληνες, με το 33% της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών να την αναφέρει ως την κύρια προτεραιότητά τους. Σε ηλικιακές ομάδες 25-34 ετών, το 23% επικεντρώνεται στην αποταμίευση, ενώ αντίστοιχα ποσοστά παρουσιάζουν και οι άλλες ηλικιακές ομάδες.
Η έρευνα της Plum διεξήχθη από την Palmos Analysis από 28 Απριλίου έως 7 Μαΐου 2025, με συμμετοχή 801 ατόμων από όλη την Ελλάδα.
Ολόκληρη η έρευνα
“Saving in Greece Survey May ’25”