Η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γύρω από την κλιμακούμενη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν ήταν ιδιαίτερα έντονη, με βαριές κατηγορίες, προειδοποιήσεις και εκκλήσεις για επαναφορά στη διπλωματία, προσφέροντας αντίθετες αφηγήσεις σχετικά με το διεθνές δίκαιο, τη πυρηνική απειλή και την ευθύνη.
Ισραήλ: «Δεν απολογούμαστε. Προστατεύουμε τον κόσμο από το πυρηνικό Ιράν»
Ο Ισραηλινός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Ντάνι Ντανόν, αντέτεινε δυναμικά στις ιρανικές κατηγορίες. «Πώς μπορεί ένας εκπρόσωπος ενός καθεστώτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία να ζητά κατανόηση από το Συμβούλιο; Είστε απλώς ένας λύκος μεταμφιεσμένος σε διπλωμάτη», δήλωσε.
Ο κ. Ντανόν επισήμανε ότι «ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί σε “αυτοσυγκράτηση”, το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους σε νοσοκομεία. Δεν θα ζητήσουμε άδεια για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας». Υποστήριξε την επιχείρηση “Rising Lion”, δηλώνοντας πως «κάθε στόχος που καταστράφηκε ήταν στρατιωτικός και κάθε επίθεση διεξήχθη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεν απολογούμαστε ούτε για την καταστροφή πυρηνικών εγκαταστάσεων ούτε για την προστασία του κόσμου».
Επανέλαβε ότι «αυτή η μάχη δεν είναι μόνο του Ισραήλ, αλλά και όλων όσοι πιστεύουν σε έναν ελεύθερο κόσμο».
Ιράν: «Εσκεμμένα εγκλήματα πολέμου – Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»
Ο Ιρανός Πρέσβης Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί χαρακτήρισε τα ισραηλινά πλήγματα ως «εσκεμμένα εγκλήματα πολέμου και κρατική τρομοκρατία», δηλώνοντας ότι στοχοποιήθηκαν νοσοκομεία, η Ερυθρά Ημισέληνος, δημοσιογράφοι και άμαχοι. «Πολλοί έφυγαν από τη ζωή ενώ κοιμόντουσαν. Αυτά τα παιδιά σκοτώθηκαν στα κρεβάτια τους», τόνισε.
Κατήγγειλε τις επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις υπό επιτήρηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, τονίζοντας τις παραβιάσεις διεθνούς δικαίου, και επέκρινε τη στάση του ΔΟΑΕ και την εμπλοκή των ΗΠΑ. Αποκάλεσε το Ισραήλ «κατοχικό και τρομοκρατικό καθεστώς» με ιστορικό παραβιάσεων διεθνών κανόνων.
Καλώντας το Συμβούλιο να ενεργήσει σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του Χάρτη του ΟΗΕ, ζήτησε δεσμευτικά μέτρα για τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας και «σαφή καταδίκη της παραβίασης της ιρανικής κυριαρχίας». «Η αποτυχία του Συμβουλίου να αντιδράσει συνιστά σοβαρή προδοσία των αξιών του ΟΗΕ», ανέφερε.
Ηνωμένο Βασίλειο: «Η διπλωματική λύση δεν είναι εκτός εμβέλειας»
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέσβης Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, χαρακτήρισε την κατάσταση «επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή», προειδοποιώντας ότι «περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ «να προστατεύει την ασφάλειά του», και κάλεσε σε επιστροφή στη διπλωματία, διευκρινίζοντας ότι «το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».
Υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου του ΔΟΑΕ και των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, τονίζοντας ότι «μια διπλωματική λύση είναι προς το συμφέρον όλων». Ανέφερε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετείχε στα ισραηλινά πλήγματα» και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή είναι αποκλειστικά αμυντικές.
Η Βρετανίδα πρέσβης δήλωσε ανησυχία για τον εμπλουτισμό ουρανίου της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι το 60% του αποθέματος δεν έχει καμία αξιόπιστη ειρηνική χρήση.
Ηνωμένες Πολιτείες: «Το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες»
Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβης Ντόροθι Σέι, κατηγόρησε την Τεχεράνη για συνεχόμενη απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι «έχει τα απαραίτητα για την απόκτηση πυρηνικού όπλου». Καταδίκασε ιρανικές επιθέσεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης έχει ζητήσει την καταστροφή του Ισραήλ. Αν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στα πλήγματα, επεσήμανε τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ.
Επίσης, προέτρεψε την Τεχεράνη να «εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες για την ευημερία του λαού της».
Κίνα: «Η χρήση βίας θα φέρει καταστροφή – απαιτείται άμεση κατάπαυση πυρός»
Ο Κινέζος Μόνιμος Αντιπρόσωπος κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση «κινδυνεύει να σύρει την περιοχή σε άγνωστες άβυσσους». Κατήγγειλε τα ισραηλινά πλήγματα ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και κάλεσε όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους και να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ελλάδα: «Ανάγκη για αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση»
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση, ειδικά για την παγκόσμια σταθερότητα. Εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προωθήσει μια διπλωματική λύση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.
Χαιρέτισε επίσης τις συνομιλίες Ε3/ΕΕ-Ιράν, εκφράζοντας την ελπίδα για θετική έκβαση.