Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προειδοποιεί τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά των κουνουπιών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αναμένεται να προκύψει και φέτος.
Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών, κυρίως τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010, καταγράφονται σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας.
Για τα τελευταία 15 χρόνια (2010-2024), έχουν αναφερθεί στη χώρα μας 2.088 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου (κατά μέσο όρο 145 κρούσματα ετησίως), εκ των οποίων τα 1.471 (70%) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, με 292 θανάτους σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό. Κατά την περσινή περίοδο (2024), καταγράφηκαν 220 εγχώρια κρούσματα, με 157 να παρουσιάζουν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, και 35 θανάτους.
Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η επανεμφάνιση περιστατικών αναμένεται κατά την τρέχουσα εποχή κυκλοφορίας των κουνουπιών (2025). Για το λόγο αυτό, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας για την ανάγκη ετοιμότητας απέναντι στη νόσο.
Ιός του Δυτικού Νείλου: Μετάδοση και προφυλακτικά μέτρα
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από πτηνά, κυρίως άγρια. Οι άνθρωποι που νοσούν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα κουνούπια ή ανθρώπους μέσω άμεσης επαφής.
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή αναπτύσσουν μόνο ήπιες εκδηλώσεις. Ωστόσο, περίπου το 1% των μολυσμένων ατόμων μπορεί να αναπτύξει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Οι ηλικιωμένοι (άνω των 50) και άτομα με ανοσοκαταστολή ή χρόνια προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.
Εξαιτίας της περίπλοκης επιδημιολογίας του ιού, οι περιοχές που πλήττονται δεν είναι εύκολα προβλέψιμες. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων κατά των κουνουπιών σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια της περιόδου κυκλοφορίας τους:
* Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σύμφωνα με τις οδηγίες, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά και κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
* Αποφύγετε τη στάθμευση νερού, μειώνοντας έτσι τους χώρους αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς σας χώρους.
Αδύναμοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα θα πρέπει να τηρούν με προσοχή τα προληπτικά μέτρα, καθώς είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις.
Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ενεργή παρακολούθηση των κουνουπιών σε εθνικό επίπεδο, ενημερώνοντας τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό. Επίσης, ερευνά άμεσα περιστατικά και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές. Στις προτεινόμενες δράσεις πρόληψης περιλαμβάνεται το «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου», το οποίο περιγράφει τις ενέργειες για τη διαχείριση και μείωση των κινδύνων μετάδοσης του ιού.