Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ
Στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε τις προτάσεις του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας και των σοβαρών αλλαγών στη παγκόσμια οικονομία, οι οποίες εντείνονται από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης όλων των πτυχών της εθνικής ισχύος, όπως η οικονομία, οι θεσμοί, η άμυνα, το κοινωνικό κράτος και το δημογραφικό. Σημείωσε ότι οι ανισότητες αυξάνονται και ότι, παρά την ιστορική ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης, οι αλλαγές στο αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας είναι περιορισμένες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενίσχυσε την άποψη ότι η βιομηχανία έχει μια ισχυρή βάση, αναφέροντας:
- Παράγει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ, μαζί με το οικοσύστημά της.
- Δημιουργεί 418.000 direct θέσεις εργασίας, περισσότερες από τον τομέα των υπηρεσιών.
- Στηρίζει το 40% των εσόδων από φόρους νομικών προσώπων.
- Προσφέρει αμοιβές 34% υψηλότερες από τον μέσο όρο της οικονομίας.
Η ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό που προκάλεσε η κρίση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την πολιτική ανάπτυξης που ακολουθεί, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παραμένει σταθερά στο 6%.
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι εθνικός στόχος που επιδιώκουμε μέσω του κυβερνητικού μας σχεδίου: τη δημιουργία μόνιμου υπουργείου “Made in Greece” για τη συγκέντρωση διοικητικών δομών που αφορούν την παραγωγή και ανάπτυξη, με διαφάνεια και γρήγορες διαδικασίες. Θα απαλλαγούμε από κρυφές συμφωνίες με ημέτερους», δήλωσε ο Ανδρουλάκης.
Πρόσθεσε ότι ανάπτυξη χωρίς δίκαιη διανομή δεν είναι βιώσιμη, καθώς παρατηρείται μια μεγάλη αναδιανομή πλούτου, με το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ να είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη.
«Απαιτείται ένα Νέο Σχέδιο για ανταγωνιστική και δίκαιη ανάπτυξη, που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις», υπογράμμισε, αναφερόμενος στους ρόλους του κράτους, των εργοδοτών και των εργαζομένων.
Οι 9 βασικοί άξονες του ΠΑΣΟΚ
Περιέγραψε το σχέδιο που προτίθεται να προωθήσει ως την επόμενη κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει 9 βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά το κόστος ενέργειας:
«Χρειαζόμαστε σημαντικές αλλαγές. Το ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη βιομηχανία», είπε, προτείνοντας το ιταλικό μοντέλο στήριξης που παρέχει σταθερές τιμές ρεύματος. Επίσης, ανέφερε ότι απαιτούνται φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος.
«Πρέπει να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος και να προτείνουμε την “angel visa” για επενδυτές στην έρευνα και καινοτομία», εξέφρασε.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναθεώρησης των φορολογικών κλιμακίων και στη σημασία της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.
Αντιμετώπιση πληθωρισμού και ακρίβειας
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Ανδρουλάκης παρατήρησε ότι παραμένει υψηλός, υποδεικνύοντας ότι χρειάζονται αυστηροί κανόνες και έλεγχοι, προτείνοντας τη δημιουργία ισχυρού μηχανισμού ανταγωνισμού και ενιαίας αρχής καταναλωτή.
Σύγχρονες εργασιακές σχέσεις
Επανέφερε το θέμα των εργασιακών σχέσεων και της επανενεργοποίησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση, πρότεινε τη μεταρρύθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την ανάπτυξη.
Αναβάθμιση της Δικαιοσύνης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι για σοβαρές επενδύσεις απαιτείται αξιόπιστη δικαιοσύνη και προτείνει αλλαγές στο τρόπο επιλογής των δικαστών και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
«Πιστεύω ότι όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε για μια βιώσιμη ανάπτυξη και όραμα για την Ελλάδα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.