Το μήνυμα από την Ουάσινγκτον είναι σαφές: η υπομονή της σχετικά με τις καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία εξαντλείται.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, άνοιξε την συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να προσπαθούν για μια συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών εάν δεν υπάρξουν σαφή σημάδια ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.
Μερικές ώρες αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε παρόμοια μηνύματα. «Αν, για οποιονδήποτε λόγο, κάποιο από τα δύο μέρη το καθιστά αδύνατο, θα πούμε απλώς: “Είστε ανόητοι, είστε κακοί άνθρωποι”, και θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο Τραμπ.
Το ρωσικό παιχνίδι καθυστερήσεων
Παρ’ όλα αυτά, ούτε ο Ρούμπιο ούτε ο Τραμπ κατηγόρησαν ευθέως τη Ρωσία για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, το μήνυμά τους φαίνεται να απευθύνεται εν μέρει στη Ρωσία.
Όταν ρωτήθηκε αν ο Πούτιν είναι ο υπεύθυνος για τις καθυστερήσεις, ο Τραμπ απάντησε με διπλωματικό αλλά σαφή τρόπο ότι η ευθύνη βρίσκεται στη Ρωσία. «Ελπίζω πως όχι. Θα το μάθουμε σύντομα αν ισχύει», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Ευρώπη έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν επιθυμεί καμία συμφωνία για κατάπαυση πυρός ή ειρήνη στην Ουκρανία. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προτιμά να δίνει την εντύπωση της διαπραγμάτευσης χωρίς όμως να δεσμεύεται ουσιαστικά, καθώς ένα κατηγορηματικό «όχι» στην Ουάσινγκτον για τον ειρηνικό διάλογο θα προκαλούσε την οργή του Τραμπ.
Φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θέλει να επιδεινώσει τη σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι ο ηγέτης που επανέφερε τον Πούτιν από τη διπλωματική απομόνωση της Δύσης.
Έτσι, όσο το Κρεμλίνο συνεχίζει να προβάλλει αιτήματα και να καθυστερεί την υπογραφή μιας κατάπαυσης πυρός, φαίνεται ότι πιστεύει πως δεν θα κλιμακώσει τη σύγκρουση με τον Τραμπ και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερα οφέλη στο πεδίο της μάχης.
Για πρώτη φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του Μάρκο Ρούμπιο, αναγνώρισαν ότι η συμμετοχή της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι κρίσιμη για την προώθηση των διαπραγματεύσεων. Ο Ρούμπιο ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την πρόταση για εκεχειρία και την αντίδραση του Κιέβου και της Ευρώπης, αλλά δεν αποκάλυψε ποια ήταν η απάντηση της Ρωσίας.
Προτάσεις προς Μόσχα και Κίεβο
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες από την εκλογή του, φαίνεται ενοχλημένος από την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες. Θεωρείται ότι το σχέδιο του Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία έχει τη στήριξη του Κιέβου.
Η Μόσχα αντιτίθεται, καθώς πιστεύει ότι μια κατάπαυση πυρός θα δώσει στον ουκρανικό στρατό χρόνο για ανασυγκρότηση και αντεπίθεση. Για τη Ρωσία, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να στοχεύουν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία ειρήνης.
Την τελευταία εβδομάδα, οι ΗΠΑ προωθούν ένα σχέδιο που περιλαμβάνει αρκετές απόψεις της Μόσχας και απαντά στις ρωσικές ανησυχίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται ανώνυμες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ουάσινγκτον παρουσίασε ένα σχέδιο κατάπαυσης πυρός στους ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας, την Πέμπτη στο Παρίσι.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την αποδοχή ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οι περιοχές που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία θα παραμείνουν υπό ρωσικό έλεγχο.
Επιπλέον, η Ευρώπη δεν υποχρεούται να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στις ουκρανικές περιοχές, καθώς αυτό θα αποτελέσει θέμα προς διαπραγμάτευση για μια οριστική συμφωνία ειρήνης.
Μάλιστα, δίνεται ως επιπλέον «κίνητρο» στην Μόσχα η υπόσχεση για χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων σε βάρος της, αν και δεν είναι σαφές πώς θα συμβεί αυτό, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται κατηγορηματικά να ανοιχτούν σε μια τέτοια συζήτηση πριν από την οριστικοποίηση και τήρηση μιας συμφωνίας ειρήνης.