«Η κύρια προτεραιότητά μας είναι μια πλήρη, άνευ όρων και δίκαιη κατάπαυση του πυρός. Αυτό πρέπει να συμβεί άμεσα για να σταματήσουν οι θάνατοι και οι επιθέσεις, και να αποτελέσει τη βάση για τη διπλωματία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην 6η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα.
«Εάν η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός και στην παύση του πολέμου, αυτό θα δείξει ότι ο κύριος Πούτιν δίνει σημασία στη διπλωματία. Αν όχι, θα την αγνοήσει εντελώς», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «ο πόλεμος που προκάλεσε η Ρωσία πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο και με δίκαιο τρόπο», τονίζοντας ότι «υπήρξε πρόσφατα μια ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια γενναία λύση αν ο κύριος Πούτιν δεν φοβόταν να έρθει στην Τουρκία».
«Βρέθηκα στην Άγκυρα χάρη στον πρόεδρο Ερντογάν και ήμουν έτοιμος για άμεσες συνομιλίες με τον κ. Πούτιν, είτε στην Άγκυρα είτε στην Κωνσταντινούπολη, όχι απλά για μια συνάντηση, αλλά για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων. Ωστόσο, αυτός δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις. Ο κ. Πούτιν, εννοώ», ανέφερε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι «η ρωσική αντιπροσωπεία που μετείχε στην Κωνσταντινούπολη ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου, καθώς κανείς από αυτούς δεν είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις».
«Ακόμα κι έτσι, αποστείλαμε την ομάδα μας στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό μας για να δούμε αν η Ρωσία είναι ικανή να αποφασίσει. Η Νο1 προτεραιότητά μας παραμένει μια πλήρη, άνευ όρων και τίμια κατάπαυση του πυρός. Να σταματήσουν οι θάνατοι και οι επιθέσεις, καθορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη βάση για τη διπλωματία», πρόσθεσε.
Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε ότι «η Ρωσία έστειλε τους ίδιους εκπροσώπους που είχε και το 2022», κάτι που υποδηλώνει ότι «δεν έχει αλλάξει καθόλου τη βασική της προσέγγιση».
«Εξαπέλυσαν πολλές δηλώσεις και απειλές, αλλά δεν προσέφεραν καμία ουσιαστική λύση. Κάνουν ό,τι μπορούν για να διατυπώσουν μια διαδικασία χωρίς περιεχόμενο», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε εμείς οι ηγέτες της Δύσης που προκαλούμε αυτό το κενό. Αντίθετα, η Ρωσία το πράττει, στέλνοντας άσκοπους εκπροσώπους στη διαδικασία, κάτι που υπονομεύει τη διπλωματία».