Στην τελετή απονομής των Βραβείων Prix Galien, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα κατατεθεί για ψήφο στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, η οποία αφορά Έλληνες γιατρούς που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, η νέα νομοθεσία θα διευθετήσει το ζήτημα της αναγνώρισης των τίτλων ειδικότητας και της αντίστοιχης εξειδίκευσης που έχουν αποκτήσει Έλληνες γιατροί από πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
«Πρόσφατα συνεργαστήκαμε με τον Υπουργό Υγείας και θα καταθέσουμε την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή μια σημαντική πρωτοβουλία. Αυτή συνίσταται στην αυτόματη αναγνώριση των τίτλων ειδικότητας και εξειδίκευσης για γιατρούς που εκπαιδεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εφόσον βέβαια οι τίτλοι αυτοί είναι σε ισχύ και αντιστοιχούν σε διαθέσιμες θέσεις στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που θα διευκολύνει την επιστροφή διακεκριμένων επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας και να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουμε οι επιστήμονες να βλέπουν το μέλλον τους εδώ, αναζητώντας την ποιότητα ζωής που προσφέρει η πατρίδα τους, ενώ παράλληλα να επιδιώκουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες και την ευημερία της χώρας», πρόσθεσε.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα «στοχεύει να καταστεί ένας δυναμικός κόμβος στην περιοχή στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας».
Δήλωσε ότι στη χώρα μας λειτουργούν 45 από τα 400 εργοστάσια φαρμάκων στην Ευρώπη και πως παράγουμε «σχεδόν το 10% των συνολικών σκευασμάτων της Ευρώπης σε εθνικό επίπεδο».
«Αυτό σημαίνει ότι καλύπτονται οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετείται και η ζήτηση σε άλλες χώρες μέλη. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αυτονομία παραμένει ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα σε αυτό τον τομέα», υπογράμμισε.