Δύο δεκαετίες μετά την παραγγελία τους, η Αεροπορία Στρατού ολοκληρώνει την παραλαβή των ελικοπτέρων ΝΗ-90, που είχαν ζητηθεί επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Αυτά τα ελικόπτερα υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του Στρατού. Την περασμένη Πέμπτη, η Σύμβαση Υποστήριξης πέρασε από την Βουλή και για πρώτη φορά, φαίνεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Στρατός σχεδιάζουν για το μέλλον με αισιοδοξία.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Συνολικά, 48 νέα ελικόπτερα προστίθενται στα αεροπορικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας, ενισχύοντας έτσι τις στρατηγικές ικανότητες για στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και σε δράσεις δασοπυρόσβεσης και έρευνας και διάσωσης. Ειδικότερα, η παραγγελία περιλαμβάνει 2 ΝΗ-90, 8 Super Puma της Πυροσβεστικής, 35 Blackhawk και 4 Romeo.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ενισχύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, πραγματοποιούμενες εντός του FIR Αθηνών, που συμπίπτει με την πιθανή ΑΟΖ της Ελλάδας.
Τα ΝΗ-90
Η προσπάθεια αναβάθμισης είχε ξεκινήσει το 2003, όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου υπέγραψε για την προμήθεια 20 γαλλικών ΝΗ-90, αξίας 657.523.069 δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά, παραλήφθηκαν μόνο τα πρώτα 14, ενώ τα υπόλοιπα 6 παρέμειναν αναξιοποίητα. Το 2005, κατά την παραλαβή του πρώτου ελικοπτέρου, εντοπίστηκαν 200 παρατηρήσεις από το ΓΕΣ, προκαλώντας καθυστερήσεις. Το 2010, η κατασκευάστρια εταιρεία αναγνώρισε τις ευθύνες της για τις καθυστερήσεις.
Η άρνηση της Ελλάδας το 2015 να προχωρήσει με την παραλαβή των ελικοπτέρων ενεργοποίησε ποινή 34 εκατ. ευρώ, που οδήγησε σε συνολική μείωση της αρχικής συμφωνίας κατά 70 εκατ. ευρώ. Έχοντας καταβληθεί το 70% της αξίας, τελικά βρέθηκε μια προσωρινή λύση μέχρι το 2017 για την παραλαβή τριών ελικοπτέρων. Από το 2020, με συντονισμό της ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ, άρχισε η σταδιακή παραλαβή τους.
Στις 11 Ιουνίου, το 19ο ελικόπτερο προσγειώθηκε και το 20ο αναμένεται τον Σεπτέμβριο, τέσσερα από τα οποία είναι ειδικά διαμορφωμένα για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
Ωστόσο, ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι η σύμβαση υποστήριξης (Follow on Support) δεν έχει ακόμη υπογραφεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην καθήλωση των νέων ελικοπτέρων σύντομα.
Καθώς φαίνεται, οι άνθρωποι του Στρατού και του υπουργείου καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες ώστε η Αεροπορία Στρατού να αποκτήσει τις απαιτούμενες δυνατότητες.
Στις 19 Ιουνίου, το πρόγραμμα FOS των ελικοπτέρων εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων να απομένει για να διασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία τους.
Το enikos.gr ήταν παρών στο Παρίσι για το Paris Air Show, όπου ο Πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας ΝΗΙ, Axel Aloccio, δήλωσε: «Δύο είναι οι προτεραιότητές μας. Η υπογραφή της FOS ώστε τα ελικόπτερα να πετούν απρόσκοπτα για τα επόμενα πέντε χρόνια». Εκφράζοντας αισιοδοξία για άμεσες υπογραφές, τόνισε τη σημασία της συμφωνίας.
Ο κ. Aloccio τόνισε επίσης ότι η FOS των 50 εκατ. εξασφαλίζει τη λειτουργία των 11 από τα 20 ΝΗ-90 για τα επόμενα πέντε χρόνια, προγραμματίζοντας να έχουν διαθέσιμες 7 ελικόπτερα.
“Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε υποδομές συνεργασίας με τον Στρατό” είπε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε η Ελλάδα να είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Η σύμβαση των 50 εκατ. όμως δεν καλύπτει την υποστήριξη για τα πρώτα 9 ελικόπτερα, καθώς εκείνα είχαν υποστεί παραμετροποίηση, με αποτέλεσμα μόλις 2 από αυτά να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα κατά την τελευταία 20ετία, λόγω έλλειψης υπογραφών FOS.
Αν ο Στρατός επιθυμεί να αναβιώσουν, θα χρειαστεί ξεχωριστό συμβόλαιο. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Aloccio, «δεν θα μιλάμε για απλή συντήρηση, αλλά για ανακατασκευή. Κάθε ελικόπτερο θα απαιτεί λεπτομερή αξιολόγηση».
Στο Paris Air Show παρουσιάστηκε μια βαριά οπλισμένη έκδοση του NH-90, η οποία χρησιμοποιείται από τις Ειδικές Δυνάμεις της Γερμανίας.