Η σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία του εγκεφάλου είναι πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύουμε. Ένας νευροεπιστήμονας αναφέρει πέντε συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες αν καταναλώνονται τακτικά, μπορεί να βλάψουν τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, επηρεάζοντας τη μνήμη και τις γνωστικές μας ικανότητες καθώς γερνάμε.
Η σημασία της διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου
Η γνωστή φράση του Ιπποκράτη «είσαι ό,τι τρως» αποκτά νέα σημασία όταν εξετάζουμε την υγεία του εγκεφάλου. Οι διατροφικές μας επιλογές δεν επιδρούν μόνο στο σώμα μας αλλά και στη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου μας.
Ο Δρ. Ramon Velazquez, νευροεπιστήμονας και ερευνητικός σύμβουλος στο Mind Lab Pro, προσφέρει πολύτιρες πληροφορίες σχετικά με καθημερινές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλό μας. Είναι ενδιαφέρον ότι κάποιες από αυτές τις τροφές καταναλώνονται συχνά.
«Η επίπτωση των κακών διατροφικών επιλογών μπορεί να αποδειχθεί σωρευτική, επηρεάζοντας την υγεία του εγκεφάλου μας μετά από δεκαετίες. Οι τροφές που καταναλώνετε στην τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής σας επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου στα 60, 70 και πέρα», τονίζει ο ειδικός. Αυτό υπενθυμίζει την ανάγκη για συνειδητές επιλογές διατροφής από νεαρή ηλικία, προκειμένου να προστατεύσουμε τη γνωστική ικανότητα και τη μνήμη μας.
Ενώ η μέτρηση είναι καθοριστική για μια ισορροπημένη διατροφή, ο Δρ. Velazquez επισημαίνει ότι η καθημερινή κατανάλωσηρισμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και επιδείνωση των γνωστικών ικανοτήτων καθώς μεγαλώνουμε.
Οι 5 τροφές που μπορεί να βλάψουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα
Η διατροφή έχει καθοριστική σημασία για την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία. Ενώ ορισμένες τροφές ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, άλλες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες. Ο Δρ. Velazquez αναλύει ποια τρόφιμα είναι καλό να αποφεύγουμε για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας από τη γνωστική πτώση και από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.
- Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
- Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
- Τρόφιμα με υψηλά επίπεδα τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs)
- Τεχνητά γλυκαντικά
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
Αν και τα έτοιμα γεύματα και τα επεξεργασμένα σνακ προσφέρουν άμεσες λύσεις, συχνά περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά που ενδέχεται να προκαλέσουν πολλές ενοχλήσεις στην υγεία. «Έρευνες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων εμφανίζουν 28% ταχύτερη γνωστική πτώση», προειδοποιεί ο Δρ. Velazquez.
Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονές, οι οποίες βλάπτουν τις ευαίσθητες συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Για να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας, θα ήταν καλύτερα να προσφύγετε σε φυσικά τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένα κρέατα.
Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
Ενώ τα ψάρια είναι συνήθως ωφέλιμα για τον εγκέφαλο, υπάρχουν συγκεκριμένα είδη που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη γνωστική λειτουργία και την υγεία του νευρικού συστήματος.
Μεγαλύτεροι αρπακτικοί τύποι, όπως ο καρχαρίας και ο ξιφίας, τείνουν να συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες υδραργύρου. Αυτός είναι ένας ισχυρός νευροτοξικός παράγοντας που μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα σας με την πάροδο του χρόνου. «Ο υδράργυρος είναι επικίνδυνος για τον νευρικό ιστό καθώς μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να διαταράξει τις κυτταρικές λειτουργίες», προσθέτει ο γιατρός.
Τρόφιμα με υψηλά επίπεδα τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs)
Τα καψαρισμένα τρόφιμα, αν και είναι γευστικά, περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης (AGEs). Αυτές σχηματίζονται όταν πρωτεΐνες ή λίπη συνδυάζονται με σάκχαρα, κυρίως σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος.
Ο Δρ. Velazquez επισημαίνει ότι τα AGEs προκαλούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στον εγκέφαλο. Συνδέονται επίσης με την ανάπτυξη αμυλοειδών πλακών, οι οποίες συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Για να μειώσετε την έκθεσή σας σε AGEs, προτιμήστε μεθόδους μαγειρέματος όπως ο βρασμός ή το μαγείρεμα σε κατσαρόλες.
Προτού ανησυχήσουμε για τα AGEs, η σεφ Eva De Angelis, LDN, υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφικής ισορροπίας. Όπως αναφέρει στο EatingWell, το βασικό είναι να εστιάσετε στο συνολικό διατροφικό σας στυλ παρά σε μεμονωμένα τρόφιμα.
Αν η διατροφή σας είναι γενικά ισορροπημένη, με πολλές φυτικές ίνες και υγιές λίπος, η περιστασιακή κατανάλωση καψαρισμένων τροφίμων είναι αποδεκτή.
«Είναι αναμφισβήτητο ότι το καψαρισμένο φαγητό έχει υπέροχη γεύση», προσθέτει η Eva De Angelis, αλλά συνιστά να το απολαμβάνετε με μέτρο, ώστε να ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Τεχνητά γλυκαντικά
Όσον αφορά τα τεχνητά γλυκαντικά, ο Δρ. Velazquez αναφέρει ότι «οι τελευταίες μελέτες υποδεικνύουν ότι κάποια από αυτά παρακωλύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, επηρεάζοντας έτσι τη γνωστική λειτουργία». Αντί για αυτά, μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικές εναλλακτικές όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Ενώ πολλοί απολαμβάνουν ένα ποτό για χαλάρωση, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στον εγκέφαλο. «Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του αλκοόλ περιλαμβάνουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, επηρεάζοντας την περιοχή που σχετίζεται με τη λογική σκέψη», σημειώνει ο γιατρός. Γι’ αυτό, η μέτρια κατανάλωση είναι κρίσιμη για την καλή υγεία του εγκεφάλου.
Ο νευροεπιστήμονας υπογραμμίζει ότι, παρά την ανθεκτικότητα του εγκεφάλου, είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε διατροφικές φλεγμονές που μπορεί να εντείνουν τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό.
Αυτή η διάσταση της διατροφής την καθιστά θεμελιώδη για την υγεία του εγκεφάλου. Σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, τον επαρκή ύπνο και τη νοητική διέγερση, μια ισορροπημένη διατροφή κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.
@docamenHappy Friday! 🥑🍳♬ original sound – BrainMD