«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι κρίσιμη για την υποστήριξη των πολιτικών της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Νίκο Χατζηνικολάου, Εκδότη της Realnews και Πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ, στο συνέδριο «Δημογραφικό 2025», το οποίο διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από τις Next is Now και Dome Consulting, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Από τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο
«Η σχέση μεταξύ εισοδήματος και γονιμότητας έχει διαταραχθεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις αναπτυγμένες χώρες. Επομένως, είναι αναγκαίο να αναλογιστούμε τι μέτρα πρέπει να λάβουμε τόσο άμεσα, σε επίπεδο εισοδηματικής πολιτικής, όσο και έμμεσα, προς τις υπηρεσίες όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία και οι υπηρεσίες Υγείας», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η Υπουργός υπογράμμισε ότι οι νέοι επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια, αλλά το βλέπουν ως στόχο που αναβάλλεται. Όπως δήλωσε, «Πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν» πριν σκέφτονται την οικογένεια, αναφέροντας πως πρόκειται για μια τάση.
«Δυστυχώς, η κοινωνία μας θεωρεί φυσιολογική αυτή την καθυστέρηση στην ίδρυση οικογένειας. Αυτή η αντίληψη είναι τόσο διαδεδομένη, που πιστεύουν ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες και η τεχνική της τεχνητής γονιμοποίησης θα επιτρέψουν την οικογένεια σε οποιαδήποτε ηλικία», παρατήρησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Προσέθεσε, «Είναι ευθύνη μας ως Πολιτεία να εξηγήσουμε ότι η νεότητα και η γονεϊκότητα μπορούν να συμβαδίζουν. Πρέπει να συνυπάρχουν η καριέρα και η οικογένεια».
Αναφερόμενη στις κρατικές παροχές για γονείς, η Υπουργός σημείωσε την ύπαρξη ενός βελτιωμένου συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης, φορολογικών ελαφρύνσεων, ψυχολόγων και διευρυμένου ωραρίου στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι το δημογραφικό δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα.
Η Υπουργός αναγνώρισε το στεγαστικό πρόβλημα ως ένα σημαντικό εμπόδιο στην οικογενειακή δημιουργία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. «Δυστυχώς, το στεγαστικό πρόβλημα πλήττει όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη. Η χώρα μας διαθέτει πάνω από 7 δισεκατομμύρια σε μέτρα για την ανακούφιση του στεγαστικού ζητήματος και την υποστήριξη των νοικοκυριών», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Πλατινένιος χορηγός είναι η Eurobank, χρυσός χορηγός η ΔΕΗ, ασήμι χορηγοί OSMOS, QUALCO, COSMOTE TELEKOM, ΔΕΠΑ, και χορηγοί ΔΕΛΤΑ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Motor Oil, HHG, Metlen, Μουστάκας, ΕΥΔΑΠ. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.