Ο Σωκράτης Φάμελλος επανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Κυπριακό, την οποία είχε ήδη καταθέσει πριν από τρεις μήνες. Υπογράμμισε την ανάγκη να προωθήσουμε άμεσα την θέση της χώρας μας για τη διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, που πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και την κατάργηση της σημερινής κατοχής που διαρκεί 50 χρόνια στην Κύπρο.
Σε γενικότερες γραμμές για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε την αναγκαιότητα επιστροφής στις θεμελιώδεις αξίες των δημοκρατικών κοινωνιών, όπως είναι ο σεβασμός, η ειρηνική συνύπαρξη, το διεθνές δίκαιο και η ευημερία των λαών, καθώς και τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή πατρίδα με τη δική της δυναμική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», καθώς και μια ισχυρή Ευρώπη.
Μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε:
«Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής μου από τον Υπουργό Εξωτερικών, επανέφερα την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Βρισκόμαστε σε δύσκολες εποχές με σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές και επομένως είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στις βασικές αξίες των δημοκρατικών κοινωνιών, που περιλαμβάνουν τον σεβασμό, την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και την ευημερία των κοινωνιών, καθώς και την προστασία των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Θα πρέπει να έχουμε μια ισχυρή πατρίδα με μια πολυδιάστατη και δυναμική εξωτερική πολιτική, καθώς και μια ισχυρή Ευρώπη με ενιαίο σχέδιο για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, διατηρώντας τη κοινωνική συνοχή και προωθώντας λύσεις ειρηνικής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέφερα την πρόταση που είχα υποβάλει στον Υπουργό Εξωτερικών τρεις μήνες πριν, κατά την επίσκεψή μου στην Κύπρο. Πρέπει να προωθήσουμε ενεργά τη διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και τον τερματισμό της κατοχής που διαρκεί 50 χρόνια στην Κύπρο. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, που βιώνουμε εδώ και μισό αιώνα. Η συζήτηση που άρχισε αυτή τη βδομάδα μας προσφέρει μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε άμεσα, το καλοκαίρι, ώστε να καταγραφούν πραγματικά βήματα στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντανά.
Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά θέματα, συζητήσαμε την πρωτοβουλία Rearm Europe, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το αν αυτή θα θίξει την κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη και τους κοινούς πόρους της Ευρώπης, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την ευημερία των πολιτών. Ζήτησα να διευκρινιστεί ότι η προστασία των συνόρων της Ευρώπης αφορά όλα τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, καθώς και να εξεταστεί ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτή τη συζήτηση.
Επιπλέον, για παγκόσμια ζητήματα, μιλήσαμε για την αναγκαιότητα μιας πρωτοβουλίας που να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα, με την Ελλάδα να αξιοποιεί τη θέση της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προτείναμε μια απαραίτητη διάσκεψη για τη Συρία με συμμετοχή χωρών της ΕΕ και της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός της ακεραιότητας των κρατών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αρχές του σεβασμού των κρατών, των πολιτών και του διεθνούς δικαίου θα κυριαρχούν στον πλανήτη και όχι η βία του ισχυρού.