«Κανείς δεν θα επιτρέπεται να εκμεταλλεύεται τους πολίτες με αυξήσεις στις τιμές», τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Συζητώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3, ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι, παρά τις παγκόσμιες ενεργειακές ανησυχίες που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η μείωση της τιμής του πετρελαίου πρέπει να αντανακλάται άμεσα στην αγορά προς όφελος της κοινωνίας.
Όπως τόνισε, αφού υπήρξαν συνεχείς αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το 2017 έως το 2024, φέτος η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να αποτρέψει μια νέα αύξηση 15%, όπως είχαν προαναγγείλει οι εταιρείες, αλλά και να επιτύχει μειώσεις που φτάνουν μέχρι 32%. «Η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και το real estate αυτή τη στιγμή συνεισφέρουν περισσότερο στο ΑΕΠ της χώρας, το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για κοινωνική πολιτική και στήριξη των Ελλήνων», δήλωσε.
Αναφερόμενος στα γεωπολιτικά γεγονότα στο Ιράν και το Ισραήλ, ανέφερε ότι «ελληνικά πλοία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και περνούν τα στενά του Ορμούζ». Επεσήμανε ότι «σε πολεμικές συρράξεις έχουμε δει αποκλιμακώσεις και κλιμακώσεις. Πρέπει να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες 24 ώρες».
«Δυστυχώς, έχουμε απώλειες αμάχων και το περιστατικό με τον Ορθόδοξο Ναό στη Συρία είναι θλιβερό», είπε ο κ. Κικίλιας.
Μιλώντας για την ευρύτερη αστάθεια, ο υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις της να συμβάλλει στη διπλωματική αποκλιμάκωση» και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ δίνει μάχη επιβίωσης, καθώς το καθεστώς του Ιράν επιδιώκει τον αφανισμό του». Διευκρίνισε ότι οι περιφερειακές συγκρούσεις «αφορούν και την Τουρκία και τη χώρα μας, επηρεάζοντας ολόκληρη τη γειτονιά».
Σχετικά με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στη Γαύδο και το νότιο μέτωπο της Κρήτης, ο κ. Κικίλιας τόνισε τη δυσκολία των επιχειρήσεων στη θάλασσα, μακριά από τις ακτές. «Στα 100 ή 200 ναυτικά μίλια στο Λιβυκό Πέλαγος, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να διεξάγονται όπως στο βόρειο Αιγαίο. Εκεί, η Frontex και το ελληνικό λιμενικό έχουν ως μόνο προορισμό τη διάσωση», είπε.
«Γι’ αυτό, σωστά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πέρα από τα 12 ναυτικά μίλια – όπου παρατηρούνται διεθνή ύδατα – θα επιχειρούν και φρεγάτες για να στείλουν μήνυμα στους διακινητές», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι «η λύση παραμένει η συμφωνία που εφάρμοσαν η Ιταλία και η Μάλτα – και γνωρίζω ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα ταξιδέψει σύντομα στη Λιβύη – για συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ώστε να μπορούμε να περιπολούμε κοντά στις ακτές τους και να τους ειδοποιούμε για να παρεμποδίζουν τις ροές».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην γεωπολιτική επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά τον τουρκικό παράγοντα και το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».
Κλείνοντας, επαίνεσε την προσφορά των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος, λέγοντας: «Κερδίζουν περίπου 1.000 ευρώ, αγωνίζονται μέσα στη θάλασσα με πατριωτισμό και αξιοπρέπεια, προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορά μας».