Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αναφέρθηκε σε θέματα όπως η δυνατότητα αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, η εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η προοπτική επέκτασης της επιστολικής ψήφου για τις εθνικές εκλογές, καθώς και η αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος των δημοσίων υπαλλήλων, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά VIII», που οργανώνεται από τον Κύκλο Ιδεών στην καρδιά της Αθήνας.
Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Νίκης Λυμπεράκη σχετικά με την αναφερόμενη μεταρρυθμιστική κόπωση και την ανυπαρξία αποθέματος της κυβέρνησης, ο κ. Λιβάνιος δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να συνεχίσουμε τη δουλειά μας με αμείωτο ρυθμό και να προσπαθούμε να ανθίσουμε τα πράγματα και να διορθώσουμε τις υπάρχουσες αστοχίες.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και δείχνουν υψηλά ποσοστά δυσπιστίας των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, ο κ. Λιβάνιος επεσήμανε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι κρίσιμοι πυλώνες της Δημοκρατίας, όπως η Δικαιοσύνη, αντιμετωπίζονται αρνητικά από το κοινό. Για να ξαναβρεί η πολιτική εμπιστοσύνη των πολιτών, τόνισε την ανάγκη να απαντήσουμε ως πολιτικό σύστημα με συγκεκριμένες δράσεις και όχι με φοβικές ή απολογητικές αντιδράσεις.
Σχετικά με τις αρμοδιότητές του, ο υπουργός ενημέρωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα αξιολόγησης των υπηρεσιών του Δημοσίου και των ΟΤΑ εντός του 2025, είτε μέσω οριζόντιων ερωτηματολογίων είτε μέσω αξιολογήσεων μετά από συναλλαγές στα γκισέ.
Σχετικά με την πιθανή επέκταση της επιστολικής ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η διαδικασία είναι πιο εύκολη για την αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας πως στόχος είναι η δημιουργία ενός απλού και αξιόπιστου συστήματος που να διασφαλίζει την εγκυρότητα και την μοναδικότητα της ψήφου, με σεβασμό στις αρχές της Δημοκρατίας.
Τέλος, αναφερόμενος στην αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος στο Δημόσιο, ο κ. Λιβάνιος έκανε λόγο για μια «γενναία αναμόρφωση», με κεντρική αλλαγή τη δημιουργία ενός ειδικού σώματος νομικών συμβούλων του κράτους, που θα έχει ως αποκλειστική ευθύνη την εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων, κάτι που θα επιταχύνει και θα βελτιώσει τη λειτουργία του πειθαρχικού δικαίου.