© Η παράνομη χρήση ή ιδιοποίηση αυτού του περιεχομένου απαγορεύεται από τη νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και επιφέρει σοβαρές αστικές και ποινικές ποινές για τους παραβάτες.
Η παράσταση «Γυναίκες του Πολέμου», γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Γιώτα Κουνδουράκη, βασίζεται στο ιστορικό μυθιστόρημα του Αγκ Απολλονί «Ένα Κλαδί Ελπίδας, Ένα Κλαδί Φωτιάς». Θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ελέρ – Ελένη Ερήμου, για τρεις μόνο βραδιές, στις 6, 7 και 8 Ιουνίου [Φρυνίχου 10, Αθήνα].
Η παράσταση εξερευνά τον πόλεμο του Κοσόβου και τις τραγικές ιστορίες γυναικών του πολέμου. Η δραματική αφήγηση ακολουθεί δύο γυναίκες που έζησαν σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης Ευρώπης. Μία από αυτές αυτοκτόνησε, όταν έλαβε τις στάχτες των αγνοούμενων παιδιών της, ενώ η άλλη αναμένει, μετά από 26 χρόνια, τα σκευάσματα των δύο γιων και του άντρα της.
Μια σουρεαλιστική συνάντηση μεταξύ ζωντανών και νεκρών προσεγγίζει τον αέναο πόλεμο.
Με αφορμή την παράσταση, που τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου Συμφερόντων Κοσόβου στην Αθήνα, μίλησε μαζί μας ο επικεφαλής του γραφείου, κ. Φιτίμ Γκλαρέβα.
Κύριε Γκλαρέβα, μπορείτε να μας πείτε για το έργο που παρουσιάζεται στην Αθήνα;
«Το Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου υποστηρίζει την παραγωγή της θεατρικής παράστασης βασισμένης στο βιβλίο “Ένα κλαδί ελπίδας, ένα κλαδί φωτιάς” του Αγκ Απολλονί, ο οποίος είναι Κοσοβάρος – Αλβανός συγγραφέας και νικητής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας 2023.
Το βιβλίο εστιάζει στις ιστορίες δύο Κοσοβάρων – Αλβανίδων μητέρων, ξεκινώντας και ολοκληρώνοντας στην καθεδρικό ναό της Μητέρας Τερέζας. Αφηγείται την αποκαρδιωτική ιστορία της μητέρας Πάσκα, που αυτοκτόνησε λόγω του αναντικατάστατου πόνου από την απώλεια των δύο γιων της, οι οποίοι σκοτώθηκαν από σερβικές δυνάμεις. Παράλληλα, αναδεικνύει την ιστορία της μητέρας Φερντονιέ, μια γυναίκα-σύμβολο αντοχής, που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια για την απώλεια του συζύγου και των τεσσάρων γιων της, ώστε η tragédia της να μην ξεχαστεί από τη συλλογική μνήμη.»
Η ελληνική κοινωνία έχει πληγωθεί από τα γεγονότα στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Πώς επηρέασε ο Πόλεμος του Κοσόβου τις οικογένειες εκεί;
«Κατά την περίοδο του Πολέμου του Κοσόβου, περίπου 13.500 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 850.000 Αλβανοί εκδιώχθηκαν. Πάνω από το 90% των Αλβανών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επίσης, χιλιάδες ήταν θύματα σεξουαλικής βίας, με εκτιμήσεις να μιλούν για 20.000 Κοσοβάρες γυναίκες που υπήρξαν θύματα βιασμού από Σέρβους στρατιώτες.
Τα αποτελέσματα του πολέμου ήταν καταστροφικά: περίπου το 40% των σπιτιών υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν εντελώς. Σήμερα, ακόμα πάνω από 1.600 άτομα παραμένουν αγνοούμενα.»
Πώς θα περιγράφατε τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κόσοβο σήμερα;
«Αν και η αναγνώριση είναι ένα πολιτικό θέμα που συζητάμε, αυτό δεν εμποδίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινωνιών. Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση.
Οι εμπορικές σχέσεις μας αυξάνονται ετησίως, με Έλληνες επενδυτές στην Πρίστινα και κοσοβάρικες επιχειρήσεις που εξάγουν στην Ελλάδα.
Στο θεσμικό επίπεδο, έχουμε ανοίξει το Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου στην Αθήνα και η Ελλάδα διαθέτει Γραφείο Διασύνδεσης στην Πρίστινα, διευκολύνοντας την έκδοση θεωρήσεων και παροχή προξενικής υποστήριξης.
Σε γενικές γραμμές, συνεργαζόμαστε και λύνουμε πρακτικά ζητήματα μαζί. Πιστεύω ότι η αναγνώριση θα ακολουθήσει αυτή την πραγματικότητα.»
Κλείνοντας, θέλετε να προσθέσετε κάτι για την παράσταση;
«Με χαρά επισημαίνω πως οι ηθοποιοί Κατερίνα Χάσκα, Μαρσέλα Λένα και Ορέστης Ζιώγκας είναι αλβανικής καταγωγής και δίγλωσσοι. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους, με σκηνοθεσία της βραβευμένης Γιώτας Κουνδουράκη, και υποστηρίζεται από το Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου στην Ελλάδα.
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε και να μοιραστείτε τις ιστορίες αυτών των γυναικών με το κοινό που τους αξίζει. Στη συνέχεια, η παράσταση θα ταξιδέψει στο Κόσοβο για παρουσίαση στο Εθνικό Θέατρο του Κοσόβου στην αλβανική γλώσσα.»
Ταυτότητα Παράστασης
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιώτα Κουνδουράκη
Βασισμένο στο ιστορικό μυθιστόρημα του Αγκ Απολλονί
Μουσική-Ηχοτοπία: Κωστής Κόντος
Σκηνικά: Δημήτρης Μέλλος
Κοστούμια: Μάγδα Καλέμη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Χελιδώνη
Video Art: Νίκος Γιαβρόπουλος
Φωτισμοί/ Φωτογραφίες προγράμματος & αφίσας: Πάνος Γκόλφης
Μετάφραση κειμένου στα Αλβανικά: Ίβα Ντάμι
Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης: Μαρσέλα Λένα, Κατερίνα Χάσκα, Ορέστης Ζιώγκας, Αγκ Απολλονί
Τηλέφωνο θεάτρου: 2117353928. Προπώληση: [https://www.ticketservices.gr/event/theatro-eler-gynaikes-tou-polemou/](https://www.ticketservices.gr/event/theatro-eler-gynaikes-tou-polemou/) και στο ταμείο του θεάτρου.