Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά ζήτησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2027, στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων. Απευθύνθηκε στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Επίτροπο Ραφαέλε Φίτο.
Ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI, η Κουντουρά επεσήμανε ότι η ΕΕ απέχει από την επίτευξη βασικών στόχων κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής σύγκλισης, καθώς οι περιοχές ακόμη αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, όπως οι υψηλές τιμές ενέργειας και μεταφορών, η στεγαστική και κλιματική κρίση, καθώς και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Η Κουντουρά ζήτησε επίσης η Πολιτική Συνοχής να λειτουργεί με βάση πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και αποκεντρωμένο προγραμματισμό, τονίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής των περιφερειακών αρχών.
Πρότεινε, επιπλέον, την υποστήριξη μικρών νησιών και περιοχών μέσω ειδικών κριτηρίων χρηματοδότησης που θα συνυπολογίζουν ειδικές συνθήκες, όπως η δημογραφική αλλαγή, η νησιωτικότητα και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Αντίθετα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την πιθανή χρηματοδότηση αμυντικών τεχνολογιών από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής.
Αποσπάσματα από την ομιλία της Έλενας Κουντουρά:
“Η Πολιτική Συνοχής αποσκοπεί στην ισόρροπη ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη και την κοινωνική, οικονομική και εδαφική σύγκλιση. Αν και έχουν γίνει βήματα, παραμένουμε μακριά από τους στόχους αυτούς.
Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η στεγαστική και κλιματική κρίση, και η αύξηση των κόστους μεταφοράς και ενέργειας δημιουργούν νέες προκλήσεις, ειδικά για νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.
Πρέπει να απορριφθεί η χρηματοδότηση αμυντικών τεχνολογιών από τα Ταμεία Συνοχής. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της χρηματοδότησης της Πολιτικής Συνοχής στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική αυτή θα αντανακλά τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, βασιζόμενη σε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, αποκεντρωμένο προγραμματισμό και ενισχυμένη συμμετοχή των περιφερειακών αρχών.
Τέλος, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, στο επίπεδο NUTS 3, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες πέρα από το περιφερειακό ΑΕΠ, όπως η δημογραφική ερήμωση, η νησιωτικότητα, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η ποιότητα ζωής.”