Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ναυπηγική βιομηχανία της Ασίας από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
Ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιφέρει σημαντικές συνέπειες στη ναυπηγική βιομηχανία της Ασίας, ιδιαίτερα μετά την επιβολή δασμών και λιμενικών τελών από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πλοία κινέζικης κατασκευής.
Το ερώτημα είναι αν η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις προκλήσεις, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αναβίωση της δικής τους παραγωγής.
Ωστόσο, οι νότιες γειτονικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα, παρόλο που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες λόγω της πίεσης που ασκείται στην ναυπηγική τους βιομηχανία.
Η Κίνα ελέγχει σπάνιες γαίες, κρίσιμες για την κατασκευή εμπορικών πλοίων στις κινεζικές και κορεατικές ναυπηγικές βιομηχανίες.
Σύμφωνα με τη Χαρά Γεωργούση, υπεύθυνη αξιολόγησης της Allied Shipbroking, η Κίνα ανακοίνωσε, στις 4 Απριλίου 2025, αυστηρούς εξαγωγικούς ελέγχους σε επτά βασικά στοιχεία σπάνιων γαιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Αυτή η κίνηση έρχεται σε μιά περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και τώρα απαιτεί από τους εξαγωγείς να αποκτούν άδειες για τις αποστολές τους.
Η Κίνα, που κατέχει περίπου το 90% της παγκόσμιας παροχής σπάνιων γαιών, έχει προκαλέσει ανησυχίες στους τομείς που εξαρτώνται από αυτές τις πρώτες ύλες, όπως η ναυπηγική βιομηχανία.
Κρίσιμα εξαρτήματα
Η κ. Γεωργούση τονίζει ότι οι ναυπηγικές εταιρείες είναι κρίσιμα εκτεθειμένες, καθώς πολλές απαραίτητες τεχνολογίες, όπως οι μόνιμοι μαγνήτες και τα ηλεκτρικά συστήματα, εξαρτώνται από τις σπάνιες γαίες.
Οι νέοι έλεγχοι ήδη μειώνουν τις προμήθειες, δημιουργώντας επιπτώσεις παγκοσμίως στα σχέδια νέων ναυπηγήσεων.
Επαφές από κορυφαία ναυπηγεία στη Νότια Κορέα αποκαλύπτουν τις πρώτες ενδείξεις δυσλειτουργίας:
- Η έλλειψη σπάνιων γαιών επηρεάζει κρίσιμα συστήματα πλοίων, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην παράδοση εξοπλισμού και τελικά στην ολοκλήρωση των πλοίων.
- Κατασκευαστές επανεκτιμούν ρήτρες ανωτέρας βίας και καθυστέρησης, με προοπτικές επηρεασμένες για παραδόσεις στα τέλη του 2025 ή αρχές του 2026.
Η αβεβαιότητα
Η κ. Γεωργούση σημειώνει ότι αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, με στόχο την εξάρτηση λιγότερο από την Κίνα και περισσότερο από παραγωγούς στην Αυστραλία, Αφρική και Βόρεια Αμερική, αλλά απαιτείται χρόνος.
Η αβεβαιότητα ήδη χαρακτηρίζει τον τομέα των νέων ναυπηγήσεων, εν μέσω περιορισμένων χωρητικοτήτων, πράσινων μετασκευών και αυστηρών περιβαλλοντικών απαιτήσεων, προσθέτοντας πολυπλοκότητα στην αξιακή αλυσίδα της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Αρχή συνεργασιών για “made in USA” πλοία
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ήδη εμφανή δείγματα συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας για την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.
Η Hanwha Shipping ανακοίνωσε σχέδιο κατασκευής πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε αμερικανικό ναυπηγείο μετά την αγορά του Philly Shipyard.
Η Hanwha Ocean, πρώην Daewoo Shipbuilding, έχει ξεκινήσει αυτό το σχέδιο, με τις πρώτες παραγγελίες να είναι οι πρώτες από το 1970.
Επίσης, η Huntington Ingalls Industries υπέγραψε συμφωνία με τη Hyundai Heavy Industries για νέα πολεμικά πλοία, τονίζοντας τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη ναυπηγική ικανότητα των ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας.