«Σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους και αστάθεια, είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε σε όλους τους τομείς της ισχύος μας: από το δημογραφικό και το κοινωνικό κράτος, μέχρι την ανταγωνιστικότητα και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση της χώρας, επισήμανε ότι τα επιδόματα δεν είναι αρκετά και λειτουργούν απλώς ως παυσίπονα. Πρέπει να υπάρξει έλεγχος της αγοράς, δίκαιο φορολογικό σύστημα και νέο παραγωγικό μοντέλο.
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το υπερπλεόνασμα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «Είμαστε όμως για πανηγύρια; Πώς μπορούν τα τεράστια πλεονάσματα να συνδυάζονται με την αυξημένη τραπεζική δανειοδότηση και την καθυστέρηση πληρωμών σε δημόσια έργα; Είμαστε η μόνη χώρα μεταξύ των 27 που έχει χαμηλότερο ΑΕΠ από το 2010 και επομένως τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Άρα, έχουμε και το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.»
«Η ακρίβεια είναι ενδημικό φαινόμενο»
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη ενίσχυσης των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υψηλό κόστος ζωής. Η ακρίβεια έχει καταστεί ενδημικό φαινόμενο. Η αγορά είναι υπό την επιρροή ισχυρών ολιγοπωλίων. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για να σταματήσει η ασυδοσία των καρτέλ. Το κόστος ζωής προέρχεται εν μέρει από την υπεροχή των πολυεθνικών. Ο πρωθυπουργός έχει στείλει επιστολή στη Φον Ντερ Λάιεν, αλλά δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση των πολυεθνικών. Απαιτούνται μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς.»
Αναφερόμενος στις αμυντικές δαπάνες, ανέφερε: «Στον τομέα της άμυνας, πρέπει να εκμεταλλευτούμε την παρούσα συγκυρία και να μην παραμείνουμε μόνο καταναλωτές οπλικών συστημάτων. Πρέπει να ενισχύσουμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει υποχρεωτική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα, όμως η συμμετοχή είναι μόλις 1% από τα 16 δισεκατομμύρια που ήδη έχουν διατεθεί.»
«Η πολιτική του Τραμπ είναι καταδικασμένη να αποτύχει»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών, σημειώνοντας ότι το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2030. Υπογράμμισε την ανάγκη για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες και να διευκολυνθεί η δίκαιη πράσινη μετάβαση.
Εξέφρασε τη γνώμη ότι η στρατηγική του Τραμπ για την επιβολή δασμών είναι καταδικασμένη και πρόσθεσε ότι «οι λύσεις βρίσκονται στην εσωτερική αναδιανομή και όχι σε διεθνείς συγκρούσεις. Απαιτείται περισσότερη συνεργασία και κατανόηση, καθώς και ενίσχυση των διεθνών οργανισμών.» Όπως τόνισε, η μείωση των ανισοτήτων είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών σε παγκόσμιο και εσωτερικό επίπεδο.
«Η ΕΕ να εστιάσει στις διαρθρωτικές αδυναμίες της»
Αναφερόμενος στην ΕΕ, ανέφερε: «Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί λιγότερο στους δασμούς του Τραμπ και περισσότερο στις διαρθρωτικές αδυναμίες και στην ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς. Η ρήτρα διαφυγής δεν πρέπει να γίνει ρήτρα αποφυγής. Η ΕΕ πρέπει να εγγυηθεί τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ για τις εξοπλιστικές δαπάνες, και απαιτείται πολιτική βούληση για την έκδοση ειδικών ομολόγων. Η χρηματοδότηση για πολιτικές συνοχής δεν πρέπει να μειωθεί σε καμία περίπτωση.»
Τόνισε επίσης ότι «η Τουρκία θα πρέπει να αποκλειστεί από τη νέα αμυντική αρχιτεκτονική. Μια χώρα που διατηρεί κατοχικά στρατεύματα και το casus belli δεν μπορεί να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτό υπονομεύει την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.» Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν ενιαία στάση στο ζήτημα.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι «το σχέδιο, η συνεννόηση και ο σοβαρός δημόσιος διάλογος είναι η απάντηση στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος.»