Το Χρηματιστήριο Αθηνών «σκαρφαλώνει» σε 15ετή υψηλά, με τους αγοραστές να κρατούν τα ηνία παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης.
Αν και η ελληνική αγορά δείχνει σημάδια κόπωσης από το πρόσφατο ράλι και βρίσκεται σε υπερ-αγορασμένα επίπεδα, φτάνει σε θετικά στήριξη μέσω δύο παραγόντων: την αναβάθμιση του ελληνικού outlook από τον Fitch και τα νέα ιστορικά υψηλά ορισμένων μετοχών.
Παράλληλα, η προσοχή στρέφεται στις διανομές ετήσιων μερισμάτων και στα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, καθώς στο εξωτερικό αναλυτές αξιολογούν την απώλεια της κορυφαίας αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον Moody’s.
Συγκεκριμένα, παρόλες τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να κλείσει με άνοδο 0,37%, φτάνοντας τις 1.810,72 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής (1.804,06 μονάδες).
Οι ημερήσιες διακυμάνσεις καθορίστηκαν σε 15 μονάδες (1.796,02 έως 1.811,26 μονάδες), με τον τζίρο να ανέρχεται στα 177,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Θετική πρόγευση κερδών από τις εισηγμένες (και) για το 2025
Μετακίνηση μετά την «κατάκτηση» των 1.800 μονάδων
Για ακόμη μία φορά το 2025, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποδεικνύει ότι είναι ικανό να… σπάσει το ταβάνι του.
Η υπέρβαση των 1.800 μονάδων -για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010- δημιουργεί νέα δυναμική στην ελληνική αγορά, ενάντια σε ένα περίπλοκο και δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ράλι άνω του 23% από την αρχή του έτους, φτάνοντας από τις 1.469 μονάδες του Δεκεμβρίου στις 1.800, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων να αγγίζει τα 123 δισ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, και με ημερήσιο τζίρο άνω των 191 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2009.
Αυτή η ευφορία επιβεβαιώνει τον «ούριο άνεμο» που πνέει στη Λεωφόρο Αθηνών, εδραιωμένη σε θετικούς παράγοντες όπως η ανθεκτική κερδοφορία των εταιρειών, μια ικανοποιητική μερισματική πολιτική και σταθερά θετικές μακροοικονομικές συνθήκες.
Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να στηρίξουν περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη τους επόμενους μήνες, ειδικά το φθινόπωρο, όταν οι αγοραστές τείνουν να ενεργοποιούνται ξανά.
Ωστόσο, η διεθνής οικονομική και εμπορική αβεβαιότητα μπορεί να επιφέρει καθυστερήσεις στο θετικό κλίμα. Για το λόγο αυτό, πολλοί traders ενδέχεται να επιλέξουν την κατοχύρωση και την διοχέτευση των κερδών τους, αποφεύγοντας έτσι την υπερθέρμανση.
Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να πάρουν ψύχραιμες αποφάσεις ενόψει της γνωστής ρήσης «sell in May and go away».
Χρηματιστήριο – Εισηγμένες: Οι «12» που απογειώνουν τον φετινό τζίρο
Ατζέντα της εβδομάδας
Στην ατζέντα της εβδομάδας, η προσοχή παραμένει στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία δείχνουν ανθεκτικότητα, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Οι 20 πρώτες εισηγμένες αναφέρουν αθροιστική κερδοφορία 1,627 δισ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με 1,666 δισ. ευρώ το ίδιο τρίμηνο του 2024 (-2,4%).
Στις επόμενες ημέρες, νέα αποτελέσματα από άλλες εταιρείες θα εμπλουτίσουν την εικόνα. Αύριο (20/5) αναμένονται τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ και της Trade Estates. Την Τετάρτη (21/5) θα ανακοινωθούν αποτελέσματα από την Quest Συμμετοχών και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ την Πέμπτη (22/5) θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της Ideal και της As Company.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εβδομάδα σε επίπεδο μερισμάτων, καθώς σήμερα είναι η αποκοπή του δικαιώματος για την Alpha Trust Aνδρομέδα (0,32 ευρώ/μετοχή) και αύριο για την Aegean Airlines (0,80 ευρώ/μετοχή). Την Παρασκευή (23/5), μέτοχοι της Alpha Bank και της BriQ αποκτούν δικαίωμα εισπράξεως 0,03 και 0,135 ευρώ, αντίστοιχα.
Τέλος, την Παρασκευή προγραμματίζεται η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE Russell, κάτι το οποίο αναμένεται να επηρεάσει θετικά τον ημερήσιο τζίρο.
Ο αριστούχος δικηγόρος που έγινε… τραπεζίτης και οδηγεί τη νεότερη τράπεζα του Χρηματιστηρίου
Ελεγχόμενη πτώση στα διεθνή
Διεθνώς, το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, οδηγώντας την κορυφαία οικονομία στον πλανήτη να απωλέσει την αξιολόγηση ΑΑΑ. Παράλληλα, οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία συγκεντρώνουν προσοχή, με τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι προγραμματισμένες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση -0,37%, φτάνοντας τις 547 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,12% φτάνοντας τις 23.797 μονάδες. Στη Wall Street, οι αμερικανικοί δείκτες ξεκινούν τη συνεδρίαση με αρνητικές τάσεις, χάνοντας έως -0,5%.
(Τα παραπάνω είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)