Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, συναντά σήμερα στο Λονδίνο τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, σε μια κρίσιμη προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη τον Μάιο.
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται εν μέσω ανταλλαγής κατηγοριών σχετικά με την παραβίαση της εν λόγω συμφωνίας, η οποία προέβλεπε προσωρινή μείωση των υψηλών δασμών, που υπερέβαιναν το 100%.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει η συνάντηση στο Λονδίνο να είναι «πολύ θετική».
Σπάνιες γαίες και περιορισμοί στην τεχνολογία
Η Κίνα ανακοίνωσε το Σάββατο την έγκριση ορισμένων αιτήσεων για εξαγωγή σπάνιων γαιών, χωρίς να διευκρινίσει τις συγκεκριμένες χώρες ή βιομηχανίες. Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον πιέζει για την επανεξαγωγή σπάνιων μετάλλων και μαγνητών που είναι σημαντικά για κινητά τηλέφωνα, οχήματα και αμυντικά συστήματα. «Δεν επιθυμούμε τεχνικά προσκόμματα σε κάτι που θα πρέπει να ρέει όπως πριν από τον Απρίλιο», δήλωσε ο Κέβιν Χάσετ, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, στο CBS.
Οι δασμοί που είχαν προσωρινά μειωθεί στη Γενεύη θα λήξουν τον Αύγουστο, εκτός εάν ο Τραμπ αποφασίσει να παρατείνει την αναστολή. Σε περίπτωση μη επίτευξης νέας συμφωνίας, οι δασμοί θα επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος τον Απρίλιο, ή και υψηλότερα.
Διαμάχες γύρω από την τεχνολογία, φοιτητές και εξαγωγές
Η ένταση έχει ξαναφουντώσει λόγω των περιορισμών που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, στα τσιπ της Huawei, στα λογισμικά σχεδίασης κυκλωμάτων και στην έκδοση φοιτητικών θεωρήσεων για περισσότερους από 280.000 Κινέζους φοιτητές. Το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν οικονομικά ζητήματα για πολιτικούς σκοπούς, ενώ η κρατική Xinhua ανέφερε ότι αυτή η σκέψη «είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για αμοιβαία επωφελή συνεργασία».
Από την άλλη, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι καθυστερεί σκόπιμα την υλοποίηση της συμφωνίας της Γενεύης και την εξαγωγή σπάνιων γαιών που είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική αμυντική και βιομηχανική αλυσίδα.
Νέα ομάδα διαπραγμάτευσης
Στην αμερικανική αποστολή στη Λονδίνο συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και ο εκπρόσωπος Εμπορίου Τζέιμσον Γκριρ. Η συμμετοχή του Λάτνικ, υπεύθυνου για τους περιορισμούς στην εξαγωγή προηγμένης τεχνολογίας, πιθανόν υποδηλώνει ότι ο Τραμπ εξετάζει ελάφρυνση κάποιων περιορισμών στο κινεζικό τεχνολογικό οικοσύστημα.
Ο αντιπρόεδρος Χε Λιφένγκ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει χειροπιαστά ανταλλάγματα, όπως χαλάρωση των ελέγχων στις εξαγωγές και μείωση δασμών σε στρατηγικούς τομείς.
Παρά την πρόσφατη τηλεφωνική συνάντηση Τραμπ-Σι, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι προσδοκίες για θεαματικά αποτελέσματα πρέπει να είναι συγκρατημένες. «Σε αντίθεση με τη Γενεύη, αυτή τη φορά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», τονίζουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg. «Στο τραπέζι υπάρχουν σύνθετα ζητήματα και απαιτούνται δύσκολες αμοιβαίες υποχωρήσεις».
Στοιχήματα και πολιτικές ισορροπίες
Ο Σι ποντάρει σε μια επανεκκίνηση των σχέσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων και ενίσχυση των εξαγωγών της Κίνας. Το Πεκίνο δείχνει διατεθειμένο να προσφέρει μικρές παραχωρήσεις, καθώς η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει στασιμότητα και αυξανόμενη ανεργία.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο ενόψει των αντιπαραθέσεων με τους «εμπορικούς εχθρούς» που συχνά επικαλείται, αλλά δεν θέλει να ρισκάρει μια νέα αύξηση τιμών και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την οικονομία.
Το μέλλον των συνομιλιών φαίνεται αβέβαιο και θεωρούνται καθοριστικές. Όπως επισημαίνει ο Τζος Λίπσκι του Atlantic Council, «όλοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην κατάσταση που είχαν στη Γενεύη, αλλά αυτή τη φορά με λιγότερες ασάφειες και περισσότερες δεσμεύσεις στο χαρτί».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC