Εκπληκτικές συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης και συνεχίστηκαν μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της Λιβύης, μετά από τις μάχες που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άτομα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Τρίπολη.
Οι έντονες ανταλλαγές πυρών, κυρίως στο δυτικό τμήμα της πόλης, φαίνεται να σταμάτησαν το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και καταθέσεις κατοίκων στο Γαλλικό Πρακτορείο.
🇱🇾 Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Τρίπολη, Λιβύη, με δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας να συγκρούονται με διαμαρτυρόμενους κατά του Ντμπάιμπα κοντά στο κτίριο του Προεδρικού Συμβουλίου.
🔈 pic.twitter.com/rUDkYhxJI4— BiffBifford™ 🇺🇸 (@TBifford) May 14, 2025
Συγκρούσεις που χαρακτηρίστηκαν «σε μεγάλη κλίμακα» πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ένοπλων ομάδων Ράντα («Δύναμη Αποτροπής») και Ταξιαρχίας 444, με αναφορές για σφοδρές ανταλλαγές πυρών και χρήση βαρέων όπλων.
Η Δύναμη Αποτροπής δεν ελέγχεται από τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, αντίθετα η Ταξιαρχία 444 υποστηρίζεται από το υπουργείο Άμυνας.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιευτεί επίσημοι απολογισμοί θυμάτων. Ωστόσο, η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε την ανεύρεση ενός πτώματος από κατεστραμμένο όχημα, ενώ βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν καταστροφές σε οχήματα και κτίρια.
Πριν τη νύχτα, ορισμένα καταστήματα άνοιξαν πρόσκαιρα, αλλά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέμειναν κλειστά.
Η σπίθα για αυτές τις εχθροπραξίες φαίνεται να ήταν η ανακοίνωση του Ντμπάιμπα για τη διάλυση της Δύναμης Αποτροπής, καθώς και δυνάμεων της ΑΥΣ («Αρχή Υποστήριξης της Σταθερότητας»), της οποίας ο ηγέτης σκοτώθηκε πρόσφατα.
Την Τετάρτη το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη συνοικία Σουκ ελ Τζουμάα, με πολίτες να καταγγέλλουν την κυβερνητική επίθεση κατά της Δύναμης Αποτροπής.
Η Δύναμη Αποτροπής, που έχει τη βάση της κοντά στο αεροδρόμιο, απολαμβάνει σεβασμού από τμήμα του πληθυσμού, συμπεριλαμβάνοντας διάφορες ένοπλες ομάδες που χειρίζονται ζητήματα ασφαλείας.
Πέντε πρεσβείες – της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιταλίας – ζήτησαν από τις αρχές να προστατεύσουν τους πολίτες και να αποκαταστήσουν την ηρεμία για το καλό όλων των Λίβυων.
Η Τουρκία, υποστηρικτής της κυβέρνησης στην Τρίπολη, ζήτησε από όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις μάχες και να διαπραγματευθούν.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη εξέφρασε επίσης ανησυχία για την κατάσταση, καλώντας να σταματήσουν οι συγκρούσεις.
Από την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι το 2011, η Λιβύη διατηρεί σοβαρές διαιρέσεις, με μια αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη και μια άλλη στη ανατολική χώρα υπό τον στρατάρχη Χαφτάρ.
Αν και είναι πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια, η σύγκρουση μεταξύ των ένοπλων ομάδων συνεχίζεται, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα.
Το υπουργείο Άμυνας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας δήλωσε ότι κήρυξε κατάπαυση του πυρός για την προστασία των πολιτών, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν αναπτυχθεί στην Τρίπολη.
Η ΕΕ δήλωσε την υποστήριξή της στην ανακωχή και την αποκλιμάκωση των εντάσεων.
Τη νύχτα της Δευτέρας, σύμφωνα με επίσημες πηγές, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες μεταξύ Ταξιαρχίας 444 και ΑΥΣ, που θεωρείται ότι αποτελούσε απειλή για τον Ντμπάιμπα.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του «Γενίουα», ο οποίος υποτίθεται ότι έπεσε σε ενέδρα, ενώ κατευθυνόταν για διαπραγματεύσεις.
Ο αναλυτής Τζαλέλ Χαρσάουι αναφέρει ότι η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις, καθώς περισσότερες ομάδες δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Τρίπολης.
Η Δύναμη Αποτροπής πιθανώς να έχει λάβει ενισχύσεις από κοντινές περιοχές, ενώ οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Ντμπάιμπα υποστηρίζονται από άλλες ένοπλες ομάδες της Μισράτα.