Ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα ως θετικές και παραγωγικές, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στην Ευρώπη «σύντομα».
«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα
Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Αυτές οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών, που παραμένουν εχθροί για τέσσερις δεκαετίες, αποσκοπούν στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την αποτροπή του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικού όπλου—μια κατηγορία που η Τεχεράνη διαψεύδει—με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην οικονομία της μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 από τη συμφωνία της Βιέννης.
Ο πρόσφατος γύρος συζητήσεων στο Μουσκάτ επέτρεψε την προσέγγιση «δεδομένων των βασικών αρχών, στόχων και τεχνικών ανησυχιών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ αλ Μπουσάιντι, που παίζει ρόλο διαμεσολαβητή. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με νέα συνάντηση υψηλού επιπέδου που αναμένεται στις 3 Μαΐου, πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Αμπάς Αραγτσί και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις.
Διαφορές παραμένουν, λέει το Ιράν
Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, Εσμαΐλ Μπαγκαΐ, ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε «σοβαρή ατμόσφαιρα» και πραγματοποιούνται σε «χωριστές αίθουσες», όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις στο Μουσκάτ και στη Ρώμη.
Ένας μέλος της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας δήλωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις κυρώσεις και το πυρηνικό πρόγραμμα.
«Διαφορές» παραμένουν με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
Οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, υποπτεύονται ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, κάτι που η Τεχεράνη απορρίπτει, υπερασπίζοντας το δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.
Ο Αραγτσί δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του προγραμματίζει την κατασκευή 19 νέων αντιδραστήρων.
Αντίποινα στην αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία της Βιέννης, το Ιράν έχει απομακρυνθεί από τους όρους της, κυρίως αυξάνοντας την εμπλουτισμένη ποσότητα ουρανίου.
Η πολιτική της «μέγιστης πίεσης»
Με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, καλώντας την να διαπραγματευθεί και απειλώντας με στρατιωτική δράση αν αποτύχει η διπλωματία.
Σε δηλώσεις του που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τους ηγέτες του Ιράν.
Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του ιρανικού πετρελαϊκού τομέα, με την Τεχεράνη να καταγγέλλει «εχθρική προσέγγιση».
Την Τετάρτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ζήτησε από την Τεχεράνη να εξηγήσει την παρουσία σηράγγων κοντά στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ που είναι υπεύθυνες για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Η οργάνωση Institute for Science and International Security δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες της εγκατάστασης που υποδεικνύουν νέα και παλαιά σηράγγες. Η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής.
Το Ιράν εμπλουτίζει αυτή τη στιγμή ουράνιο στο 60%, πολύ κάτω από το 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικού όπλου, αλλά σημαντικά πάνω από το όριο του 3,67% που ορίστηκε στη συμφωνία της Βιέννης.
Ο Αραγτσί σημείωσε ότι το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο «δεν είναι διαπραγματεύσιμο».
Από την Πέμπτη, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να επισκεφθεί τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τις άλλες χώρες που είναι μέλη της συμφωνίας της Βιέννης.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν άμεσα σχετικά με την επαναφορά των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν. Η συμφωνία του 2015 προβλέπει αυτόματη επαναφορά τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αλλά αυτή η επιλογή εκπνέει τον Οκτώβριο.
Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη Συμφωνία μη εξάπλωσης των πυρηνικών εάν προχωρήσει αυτή η διαδικασία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters