Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας θα βρίσκονται την Τετάρτη στο Λονδίνο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνομιλίες που στοχεύουν στη «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» και στη συνέχεια σε μια «πραγματική και βιώσιμη ειρηνική λύση» με τη Ρωσία.
«Από την Τετάρτη, οι εκπρόσωποί μας θα βρίσκονται στο Λονδίνο. Η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προχωρήσουν με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.
Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία ενδέχεται να συναντηθεί με τους Ουκρανούς και Ευρωπαίους συνομιλητές την Τετάρτη για να συζητήσουν το «ειρηνευτικό σχέδιο».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υπό την πίεση της Ουάσινγκτον και επιθυμώντας να δείξει διάθεση για ειρηνικό διάλογο με την Ουκρανία, πρότεινε σήμερα διμερείς συνομιλίες με το Κίεβο για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Επίσης, ανέφερε ότι είναι ανοιχτός σε περαιτέρω «εκεχειρίες» μετά την πρόσφατη μονοήμερη πασχαλινή κατάπαυση του πυρός.
Ο Πούτιν σημείωσε ότι οι συγκρούσεις ανανεώθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της 30ωρης εκεχειρίας. Σε συνέντευξη του σε δημοσιογράφο της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία και αναμένει το ίδιο και από την πλευρά του Κιέβου. «Πάντα είχαμε θετική στάση απέναντι σε μια εκεχειρία και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αυτήν την πρωτοβουλία, ειδικά κατά τις ημέρες του Πάσχα», είπε.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του Ζελένσκι για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός σε μη στρατιωτικούς στόχους, απάντησε: «Είναι ένα θέμα που απαιτεί προσεκτική εξέταση, ίσως και διμερώς. Δεν το αποκλείουμε».
Ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι ο Πούτιν αναφερόταν στη δυνατότητα άμεσων συνομιλιών με την Ουκρανία. Οι δύο χώρες δεν έχουν διεξαγάγει απευθείας διαλόγους από την αποτυχημένη ειρηνευτική προσπάθεια στους πρώτους μήνες του πολέμου. «Όταν ο Πρόεδρος ανέφερε ότι είναι πιθανό να εξεταστεί το θέμα της κατάπαυσης του πυρός σε μη στρατιωτικούς στόχους, ακόμη και διμερώς, είχε κατά νου διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απάντηση από το Κίεβο.