Certainly! Here’s a rewritten version of your content:
Σε μια ιστορική εξέλιξη, σχεδόν εννέα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν μια συνολική αναθεώρηση των σχέσεών τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει στρατιωτική συνεργασία, μείωση της γραφειοκρατίας στον τομέα του εμπορίου και συγκεκριμένα οφέλη για τους πολίτες.
Αυτό το νέο πλαίσιο διαμορφώνεται εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων και της αυξανόμενης επιρροής του Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια σκηνή, γεγονός που ωθεί τη Βρετανία και την ΕΕ να ξεπεράσουν την ταραχώδη αποχώρηση του Brexit.
Σημαντική Συμφωνία
Η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επαναπροσέγγιση από το Brexit.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης, θα συμμετάσχει σε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα.
Ειδικότερα, η νέα αμυντική συμφωνία ανοίγει την πόρτα για τη συμμετοχή βρετανικών εταιρειών, όπως οι BAE, Rolls-Royce και Babcock, σε ένα πρόγραμμα επανεξοπλισμού αξίας 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (167 δισ. δολάρια).
Επιπλέον, η συμφωνία μειώνει σημαντικά την γραφειοκρατία και τους ελέγχους στα σύνορα για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του κόστους των τροφίμων και στην αύξηση των εξαγωγών προς την ΕΕ.
Όπως αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση, «η νέα ρύθμιση με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα προσθέσει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια λίρες (12,1 δισ. δολάρια) στην οικονομία έως το 2040».
Ως αντάλλαγμα για την εμπορική διευκόλυνση, η Βρετανία επιτρέπει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών αλιευτικών σκαφών στα χωρικά της ύδατα για 12 χρόνια, αφαιρώντας ένα σημαντικό διαπραγματευτικό ατού για μελλοντικές συνομιλίες.
Ωστόσο, το αντάλλαγμα για το Λονδίνο είναι σημαντικό: «μόνιμη μείωση της γραφειοκρατίας και των ελέγχων στα σύνορα, που προηγουμένως εμπόδιζαν τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων να εξάγουν στην Ευρώπη».
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μια αρχική συμφωνία για ένα περιορισμένο πρόγραμμα κινητικότητας νέων, με τις λεπτομέρειες να μένουν να οριστούν, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος για πιθανή επανένταξη της Βρετανίας στο πρόγραμμα Erasmus+.
Επιπλέον, για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του Brexit στους πολίτες, η κυβέρνηση Στάρμερ προωθεί την επιστροφή πρόσβασης των Βρετανών στα ταχύτερα e-gates στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Δηλώσεις Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος υποστήριξε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, επιδιώκει τώρα να προσφέρει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, ώστε να «καλύψει» τις φωνές περί προδοσίας από τον Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του κινήματος υπέρ του Brexit.
Σε δήλωσή του, ο Στάρμερ ανέφερε: «Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Να αφήσουμε πίσω τις παλιές αντιπαραθέσεις και να αναζητήσουμε πρακτικές λύσεις για το καλό του βρετανικού λαού. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με εταίρους, αν αυτό σημαίνει βελτίωση της ζωής των ανθρώπων εδώ».
Ωστόσο, η συμφωνία δεν έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από όλους. Ο Φάρατζ και το Συντηρητικό Κόμμα, που διακυβέρνησε κατά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, καταδίκασαν τη νέα προσέγγιση.
Αλλαγή Στάσης λόγω Τραμπ και Ουκρανίας
Το δημοψήφισμα του 2016 αποκάλυψε ένα βαθιά διχασμένο έθνος όσον αφορά τη μετανάστευση, την κυριαρχία και το εμπόριο, πυροδοτώντας μια ιδιαίτερα ταραχώδη πολιτική περίοδο με πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς πριν την εκλογή του Στάρμερ τον Ιούλιο του 2024.
Οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες παρέμειναν τεταμένες για χρόνια. Ωστόσο, η κοινή στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές μετατοπίσεις υπό την επιρροή του Τραμπ –ο οποίος επέβαλε δασμούς και κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβήσει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της– οδήγησαν σε αναθέρμανση των σχέσεων.
Σημαντικό Βήμα
Η προσπάθεια του Στάρμερ να άρει τα εμπόδια στο εμπόριο τροφίμων απαιτεί αποδοχή της συμμόρφωσης προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα – μια επιλογή που άλλοτε θεωρείτο «ταμπού».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στις διεθνείς συναλλαγές, «η άρση ενός ταμπού προς όφελος μικρών επιχειρήσεων και αγροτών είναι καλή πολιτική».
Αν και η νέα συμφωνία δεν επιφέρει δραστικές αλλαγές στην οικονομική πραγματικότητα της Βρετανίας – καθώς το Brexit είχε συνέπειες, όπως η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και η πτώση των φορολογικών εσόδων – θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
«Πρόκειται για την τρίτη συμφωνία που υπογράφει η Βρετανία αυτόν τον μήνα, μετά από αυτές με την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. «Αν και δεν αναμένονται άμεσες οικονομικές επιδράσεις, η νέα συμφωνία μπορεί να ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προσελκύσει αναγκαίες επενδύσεις».