Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκινά σήμερα μια τετραήμερη επίσκεψη στη Ρωσία για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας. Αύριο, Πέμπτη, θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε μια περίοδο εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σι αναμένεται να υπογράψει αρκετές συμφωνίες με τη Μόσχα, προκειμένου να εμβαθύνει τη «χωρίς όρια» στρατηγική συνεργασία τους.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, υποστηρίζοντας τη ρωσική οικονομία εν μέσω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Πούτιν αναμένεται να εμφανιστεί ενωμένος με τον Σι απέναντι στην Ουάσινγκτον, αμφισβητώντας την κυριαρχία της στον παγκόσμιο χάρτη, καθώς και οι δύο χώρες προωθούν έναν πιο πολυπολικό κόσμο.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε ρωσική εφημερίδα, ο Σι επαίνεσε «την ανθεκτικότητα» των διμερών σχέσεων και τόνισε ότι η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να «διατηρήσουν σθεναρά τη μεταπολεμική παγκόσμια τάξη».
«Οι δύο χώρες πρέπει από κοινού να αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια να διαταράξουν και να υπονομεύσουν τη φιλία και την εμπιστοσύνη Κίνας-Ρωσίας», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος στο άρθρο του, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Xinhua.
«Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν πάντα η μία την άλλη σε κρίσιμα θέματα στην περιοχή των βασικών συμφερόντων τους», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Σι «ένα από τα κεντρικά γεγονότα των ρωσοκινεζικών σχέσεων για το 2023».
Συμφωνίες και στρατιωτική παρέλαση
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ Σι και Πούτιν αύριο, Πέμπτη, «θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα, όπως η Ουκρανία και οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις», συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας και του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2, όπως ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να κάνουν δύο κοινές ανακοινώσεις: μία σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Κίνας και μία για «παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα». Στη συνέχεια, θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Πούτιν σκοπεύει να επισκεφτεί την Κίνα στο τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ο Ουσάκοφ. Επίσης, ο Σι θα παραβρεθεί την Παρασκευή στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, όπου θα συμμετάσχουν και Κινέζοι στρατιώτες.
Αυτό συμβαίνει παρά τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας, η οποία βλέπει την παρουσία ξένων ηγετών στους εορτασμούς της Ρωσίας για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας ως «στήριξη σε ένα επιτιθέμενο κράτος».
Σε ντοκιμαντέρ για τα 25 χρόνια εξουσίας του, που προβλήθηκε την Παρασκευή, ο Πούτιν επανέλαβε τη «στρατηγική σημασία» της συνεργασίας Ρωσίας και Κίνας.
Άλλωστε, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η συνάντηση Σι-Πούτιν λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία «η παγκόσμια τάξη περνά από σημαντικές αλλαγές».
Σύμφωνα με αυτόν, η κοινή στάση Μόσχας και Πεκίνου αφορά την αντίθεσή τους «στη μονομέρεια και τις εκφοβιστικές ενέργειες», και την «κοινή προώθηση ενός ίσου πολυπολικού κόσμου και μιας συμπεριληπτικής οικονομικής παγκοσμιοποίησης».