Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εν μέσω των πιέσεων για την επέκταση των μισθολογικών αυξήσεων και σε άλλες υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό, διευκρινίζουν την προέλευση των κονδυλίων που θα χρηματοδοτήσουν το νέο μισθολόγιο.
του Χρήστου Μαζανίτη
Απαντώντας σε φήμες σχετικά με την υποτιθέμενη επιλεκτική μεταχείριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τις αυξήσεις που θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν στον ιστότοπο enikos.gr.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις που θα δοθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις προέρχονται κυρίως από πόρους που έχουν εξοικονομηθεί μέσω του υπουργείου, όπως η κατάργηση στρατοπέδων στο πλαίσιο της νέας δομής και η μείωση του αριθμού ανώτατων αξιωματικών κατά τις κρίσεις.
Όπως είχε ήδη τονίσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, αυτές οι αλλαγές θα κατέστηναν δυνατή τη βελτίωση των μισθών.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι από το συνολικό ποσό των 260 εκατ. ευρώ για τις αυξήσεις:
- Περίπου 110 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατανέμονται οριζόντια σε όλους, με 30 ευρώ από 1/4/2025 λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και 100 ευρώ από 1/7/2025 μέσω του επιδόματος επικινδυνότητας.
- Περίπου 150 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, προέρχεται από πόρους που εξοικονόμησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Αυτοί οι πόροι δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους».
Επομένως, «το 60% των αυξήσεων προέρχεται από εξοικονόμηση πόρων από το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.