Η σύντομη απάντηση είναι «όχι».
Δεκτοί για τον παπικό θρόνο θεωρούνται μόνο οι Ρωμαιοκαθολικοί άνδρες που έχουν υποστεί βάπτιση.
Αν και θεωρητικά οποιοσδήποτε βαπτισμένος άνδρας θα μπορούσε να γίνει υποψήφιος, στην πράξη οι καρδινάλιοι επιλέγουν έναν από τον δικό τους κύκλο.
Επιπλέον, η Καθολική Εκκλησία επιτρέπει τη χειροτονία μόνο ανδρών ως ιερέων.
Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι υποστηρικτές αυτής της θέσης, σύμφωνα με το BBC, είναι ότι οι δώδεκα μαθητές του Ιησού ήταν όλοι άνδρες, και επομένως οι ηγέτες της Εκκλησίας θα πρέπει επίσης να είναι άνδρες.
Ωστόσο, η συζήτηση για την ανδρική ή γυναικεία χειροτονία κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές με την πάροδο του χρόνου.
Ένα από τα επιχειρήματα αναφέρει, εύλογα, ότι στη χριστιανική διδασκαλία, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι δημιουργήματα του Θεού, άρα οι δύο φύλα είναι ίσα ενώπιόν Του και πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στη χειροτονία.
Η μυθική «Πάπισα Ιωάννα»
Η ιστορία της είναι στην κυριολεξία (παρα)μυθική. Υποτίθεται ότι κυβέρνησε χρησιμοποιώντας το ανδρικό όνομα Γιάννης Η΄ για περίπου 25 μήνες, από το 855 έως το 858, ενδιάμεσα από τους πάπες Λέοντα Δ΄ (847-855) και Βενέδικτο Γ΄ (855-858).
Ο μύθος για την ύπαρξή της άρχισε να κυκλοφορεί σε χρονικά του 13ου αιώνα, όμως η ιστορική έρευνα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα υπήρξε μόνο ένα κενό λίγων εβδομάδων μεταξύ των δύο πάπων και ότι η ιστορία είναι εντελώς επινοημένη και αποκρυφιστική.