Το μεσημέρι της Δευτέρας (28/04), εκατομμύρια πολίτες στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Νότια Γαλλία ήρθαν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς ένα ξαφνικό και εκτεταμένο μπλακ άουτ βύθισε τις χώρες στο σκοτάδι. Οι αιτίες της διακοπής ηλεκτροδότησης παραμένουν αδιευκρίνιστες, προκαλώντας αναστάτωση και σοβαρές δυσλειτουργίες σε κρίσιμες infraestructure. Οι μαρτυρίες Ελλήνων που βρίσκονταν στην Ισπανία καταγράφουν την κατάσταση κατά τη διάρκεια του μπλακ άουτ, καθώς και την «επόμενη ημέρα» της κρίσης, όπως μεταφέρει το enikos.gr.
Ρεπορτάζ: Μαρία Πασαλίδου
Παρά τις προσπάθειες των Αρχών να επαναφέρουν άμεσα την ηλεκτροδότηση, οι πολίτες παρακολουθούσαν αμήχανοι τα φώτα να σβήνουν το ένα μετά το άλλο. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό το πρωί της Τρίτης (29/04), ενώ το ερώτημα για τα αίτια του μαζικού μπλακ άουτ παραμένει ανοιχτό. Το συμβάν δημιούργησε χάος στους δρόμους, ακυρώσεις πτήσεων, διακοπές δρομολογίων και άλλες σοβαρές δυσλειτουργίες.
Η Ισπανία διενεργεί δύο ξεχωριστές έρευνες, μία από τις κυβερνητικές αρχές και μία από τη δικαστική εξουσία, προκειμένου να διαλευκανθούν οι αιτίες του μπλακ άουτ, που οδήγησε σε τουλάχιστον πέντε θανάτους, σύμφωνα με την El Pais.
«Αίσθηση αβοηθητότητας»
«Η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι και αποκαταστάθηκε στη 1 και μισή το βράδυ. Το νερό επανήλθε στις 8 το βράδυ. Κυριάρχησε μια αίσθηση αβοηθητότητας και έλλειψης προετοιμασίας. Στην αρχή, ο κόσμος δεν αντέδρασε, πιστεύοντας ότι ήταν μια απλή διακοπή», δήλωσε ο κ. Νίκος Παναγιώτου, καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, που βρισκόταν στην Ισπανία για συνέδριο.
Σήμερα, η κατάσταση έχει επανέλθει στην κανονικότητα, ωστόσο «όλοι αναγνωρίζουν ότι ήταν ένα σοκαριστικό γεγονός», ενισχύοντας την εκτίμηση ότι και για τους Ισπανούς ήταν πρωτοφανές.
«Φοβισμένοι για τις προμήθειες»
«Μια συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων, που διέθετε γεννήτριες και κατέχει το 25% της αγοράς, ήταν η μόνη που λειτούργησε και δεχόταν πληρωμές με κάρτα», πρόσθεσε ο κ. Παναγιώτου, εξηγώντας πώς η κατάσταση επηρεάζει τον τουρισμό. «Πολλοί τουρίστες στη Βαρκελώνη αναγκάστηκαν να αναζητήσουν μετρητά και τρόπους για να διαχειριστούν την έλλειψη ρεύματος».
«Αυτοί έπρεπε να αποσυνδεθούν»
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην αμηχανία των πολιτών, υπογραμμίζοντας «την αδυναμία μιας γενιάς που είναι συνεχώς συνδεδεμένη να αποσυνδεθεί». Επίσης, σημείωσε την έλλειψη έγκαιρης πληροφόρησης, που οδήγησε στη φήμη μιας κυβερνοεπίθεσης.
«Πλατείες και σημεία συγκέντρωσης γέμισαν»
«Ήταν ενδιαφέρον να βλέπεις κόσμο στα αυτοκίνητα να προσπαθεί να φορτίσει τα κινητά τους, ενώ οι πλατείες γέμιζαν κόσμο. Πολλοί παίζανε μουσική ή διάβαζαν βιβλία, κάτι σπάνιο σήμερα», παρατήρησε ο κ. Παναγιώτου.
«Προσπαθήσαμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι»
Μια συμμετέχουσα σε εθελοντικό πρόγραμμα στην Ανδαλουσία δήλωσε ότι η μέρα εκείνη ήταν γεμάτη αναστάτωση, καθώς ο χώρος διαμονής τους διέθετε γεννήτρια, αλλά υπήρξαν επικοινωνιακά προβλήματα.
«Το μέλλον είναι αβέβαιο»
Ο κ. Γρηγόριος Παπαγιάννης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, εξήγησε ότι το φαινόμενο του μπλακ άουτ προήλθε από σφάλμα σε γραμμή που συνδέει Ισπανία και Γαλλία. «Η Ιβηρική Χερσόνησος αποκόπηκε λόγω της αποσύνδεσης γραμμών και αυτής της απομόνωσης προσπαθούσε να καλύψει τα φορτία της».