Σημαντική προσωπικότητα του συντηρητικού κόμματος του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς πρότεινε χθες Κυριακή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα σχετικά με την πιθανή λειτουργία του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο Μίχαελ Κρέτσμερ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Σαξονίας και στέλεχος της CDU, ανέφερε στην ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit ότι το έργο θα μπορούσε να προσφέρει «μια πιθανή ευκαιρία για διάλογο με τη Ρωσία».
Παρόλο που διατηρεί το βέτο της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία του αγωγού, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα εναντίον της λειτουργίας του Nord Stream 2, τονίζοντας ότι «προς το παρόν δεν έχει άδεια λειτουργίας, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».
Ο αγωγός, ο οποίος προορίζεται για την μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη και συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, εγκαταλήφθηκε μετά τις μυστηριώδεις υποθαλάσσιες εκρήξεις του Σεπτεμβρίου 2022, μερικούς μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι δύο αγωγοί του Nord Stream 1, που λειτουργεί από το 2011, έχουν καταστραφεί. Ωστόσο, μία σωλήνα του NS2 παρέμεινε άθικτη.
Ο NS2, της κατασκευής του οποίου ολοκληρώθηκε το 2021, δεν είχε ποτέ λάβει άδεια λειτουργίας ώστε να αρχίσει η μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω των εντεινόμενων εντάσεων με τη Μόσχα, η οποία είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούσε την ενέργεια για να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές και στην ουκρανική κυβέρνηση.
Παρ’ όλα αυτά, αναφορές φέτος στον Τύπο παρουσίασαν το σενάριο που μέχρι πρότινος φαινόταν αδύνατο, να προχωρήσει η λειτουργία του NS2, λαμβάνοντας υπόψη την προσέγγιση του Κρεμλίνου με τον Λευκό Οίκο επί Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Κρέτσμερ σημείωσε ότι «είτε θα προσπαθήσουμε, όπως κάνουμε τώρα, να εξαναγκάσουμε» τη ρωσική πλευρά «είτε θα προσπαθήσουμε για μια θετική προσέγγιση».
«Εάν συνεχίσουμε να λέμε ‘δεν θέλουμε τίποτα, δεν επιθυμούμε εισαγωγές αερίου, θα περιοριστούμε μόνο σε κυρώσεις’, δεν θα υπάρχει κίνητρο για τους Ρώσους να μας μιλήσουν».
Ο κ. Κρέτσμερ πρόσθεσε ότι ο αγωγός θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μείωση των ενεργειακών δαπανών, οι οποίες πλήττουν τη γερμανική οικονομία, ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι την παρούσα στιγμή, η πλειονότητα των πολιτικών στη Γερμανία δεν επιθυμεί να ακούσει επιχειρήματα για αλλαγή προσέγγισης και στρατηγικής.