Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας και του αντίστοιχου Σώματος της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη, με την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Τζόρτζια Μελόνι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο Υπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών, Matteo Piantedosi, όπου υπεγράφη το Μνημόνιο Συνεργασίας.
Το Μνημόνιο περιλαμβάνει συνεργατικούς τομείς, όπως η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση πυρκαγιών, περιλαμβάνοντας δασικές και αστικές, η ανάπτυξη τεχνικών έρευνας και διάσωσης σε δύσβατα ή ορεινά περιβάλλοντα, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων σε ειδικές υποδομές όπως τούνελ, ψηλά κτίρια και πολιτιστική κληρονομιά.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπέγραψε επίσης Κοινή Δήλωση συνεργασίας με τον Ιταλό Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιων Πολιτικών, Nello Musumeci, που εκφράζει την επιθυμία των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ειδικά στην πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Περιλαμβάνει δράσεις όπως η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινές ασκήσεις, καθώς και μελλοντική υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας.
Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε:
«Η Ελλάδα και η Ιταλία, μέσα από τους Πρωθυπουργούς τους κ. Μητσοτάκη και κ. Μελόνι, επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη επίτευξης ενός κοινού στόχου: να συνεργαστούν για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, υποδομές και το περιβάλλον από τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών.
Η κλιματική κρίση είναι παγκόσμια, δεν αναγνωρίζει σύνορα ή διακρίσεις μεταξύ κρατών. Γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών φυσικών καταστροφών όλο και συχνότερα. Για αυτό απαιτείται συνεχής προσοχή και ετοιμότητα.
Η σωστή προετοιμασία και οι συντονισμένες ενέργειες είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Αυτή η παγκόσμια πρόκληση απαιτεί συλλογικές και ευρωπαϊκές απαντήσεις σε όλα τα επίπεδα: θεσμικό, οργανωτικό, οικονομικό, και επιχειρησιακό.
Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε σήμερα ενισχύει τη μακροχρόνια συνεργασία μας στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, καθώς και στην έρευνα και διάσωση.
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία μας και σας διαβεβαιώνω ότι η στρατηγική που αναπτύσσουμε θα φέρει καρπούς, τόσο για τις δύο χώρες όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σας ευχαριστώ.»