Σήμερα, στη Ρώμη, ο ΑΔΜΗΕ και η Terna υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που καθορίζει τους βασικούς όρους για την ανάπτυξη νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών.
Ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι η νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) έχει στρατηγική σημασία, υποστηρίζοντας υφιστάμενες υποδομές και μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων. Θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων απανθρακοποίησης και θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας και της Ιταλίας ως ενεργειακών κόμβων στην περιοχή της Μεσογείου.
«Η ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα είναι καθοριστική για την προώθηση των κλιματικών στόχων της Ευρώπης και τη “πράσινη” ενεργειακή μετάβαση. Ο νέος ενεργειακός διάδρομος θα διευρύνει τις δυνατότητες ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα ενισχύσει την ασφάλεια προμήθειας και τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, προσφέροντας οφέλη στους καταναλωτές και των δύο χωρών. Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna, με την εμπειρία τους και τη στενή συνεργασία, είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν επιτυχώς αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο», δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.
«Η νέα υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στη νότια Ιταλία και θα διευκολύνει την προμήθεια ενέργειας, επιτρέποντας την αξιοποίηση νέων πηγών και τη συνέχιση των ηλεκτρικών ανταλλαγών. Συνδυαζόμενη με την τρέχουσα διασύνδεση, που λειτουργεί από το 2002, θα αυξήσει την αποδοτικότητα στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε η Giuseppina Di Foggia, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Terna. «Πιστεύουμε ότι ένα διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι θεμελιώδες για τη βιωσιμότητα του συστήματος».
Η νέα διασύνδεση έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και μήκος περίπου 300 χλμ, με το υποβρύχιο τμήμα να είναι περίπου 240 χλμ και μέγιστο βάθος 1.000 μέτρων. Θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υπάρχουσα διασύνδεση, ισχύος 500 MW, που τέθηκε σε λειτουργία το 2002. Η συνολική επένδυση από τον ΑΔΜΗΕ και την Terna εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,9 δισ. ευρώ.
Στην Ιταλία, το υποθαλάσσιο καλώδιο θα καταλήγει στον δήμο Melendugno, ενώ ο νέος Σταθμός Μετατροπής θα κατασκευαστεί στον δήμο Galatina, στην επαρχία Λέτσε.
Το τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει μια κοινή διοικητική δομή του έργου, επιδιώκοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων. Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna θα προχωρήσουν σε συμφωνίες για τη διαχείριση των διαγωνιστικών διαδικασιών για καλώδια και Σταθμούς Μετατροπής, καθώς και την κατασκευή υποδομών.
Το GRITA 2 έχει ενσωματωθεί ήδη στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP) 2024 και προτάθηκε για ένταξη στον δεύτερο κατάλογο Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI).